Předchozí 0591 Následující
str. 437
@P@III. Knihy lékařské pana Petra Voka s Hožmberka. Podává Lud. Domečka.

III. Knihy lékařské pana Petra Voka s Hožmberka. Podává@A@Lud. Domečka.

Dostalo se nám prostřednictvím p. Frant. Lega, ředitele dívčích škol v Jindř. Hradci, do rukou 63 listů a 29 útržků z knih lékařských, psaných úhledným písmem XVI. stol. Knihy ty náležely zemřelému již lékaři p. Kittlovi v Stnnilově, po jehož smrti přišly na zmar. Jen těch několik listů a útržků, z nichž nadělány byly částečně již kornouty na tabák, podařilo se sehnati p. Eudofu Šeckovi, učiteli ve Strmilově. Ti, kdo viděli knihy ty u p. Kittla, tvrdili dle sdělení téhož p. učitale, že z nich ještě asi 2/3listů chybí.

Kdo byl pisatelem těchto knih lékařských nebo aspoň pro koho byly sepsány, bylo zajisté poznamenáno na titulním listě, který však se nezachoval. Než přece podle dvou zmínek v textu uvedených dostali jsme se na stopu jejich vlastníka. Vzpomínáť tento na jednom místě švagra svého hraběte G-asolda, od něhož zvěděl, jaká slova mají býti vyryta na prstínku nošeném proti morní bolesti. Jinde opět dovolává se nejmilejšího bratra pana Hynka Brtnického z Waldšteina, který dal mu recept prachu červeného „pro pesteleptii a jiný nemoci, obzvláště pro nemoc, ježto slově Uherská". Jak f prof. Mart. Kolář laskavě sdělil, byl vlašský hrabě Pavel Grasoldo švagrem pana Petra Voka 'í Kožmberka, jehož sestru Evu měl za manželku. Hynek Brtnický z Waldšteina byl pak jeho dobrým přítelem, neboť jak se v té době pravívalo, nejmilejším bratrem. Náležely tudíž knihy lékařské, jejichž zbytky do rukou se nám dostaly, panu Petru Vokovi z Rožmberka.

Sepsány byly tyto knihy lékařské nepochybně v posledním desetiletí: XVI. stol. Bralť si r. 1578 hr. Gasoldo za manželku Evu z Rožmberka,. r. 1580 oženil se Petr Vok z Rožmberka s Kateřinou z Ludanic a tím v blízký styk vešel s přítelem jejím Hynkem Brtnickým z Waldšteina, r. pak 1582 manželé Gasoldovi z Čech odjeli.*)

Lékařské knihy pana Petra Voka z Rožmberka obsahovaly, pokud ze zachovaných zbytků lze souditi, nejprve pojednání o různých chorobách. Tak nápis jedné kapitoly zní: „Knihy ranné", jiné: „O mnohých ženských neduzích", „O početí dětí", pak následuje herbář a růzaé recepty a na konec připojen je planetář. Je to kompilace z různých knih, dále rad a receptů, jichž se panu Petru Vokovi z Rožmberka dostalo od jeho známých a přátel. Sám k tomu ukazuje na několika místech. V kapitole-„Knihy ranné" poznamenává: „Tuto se počínají s velikú prací a pilností a jiných kněh sebrané a užitečné, neb sú z kněh slovutných a výborných mistrův vybrané" a při planetáři praví, že čerpal z mnohých knih velikých hvězdářů a mistrů. Některé lékaře uvádí jmény, jako: „mistra Albrechta",


*) Za zprávu ve příčině určení času, kdy lékařské knihy p. Petra Voka. z Rožmberka byly sepsány, vzdávám díky p. Frant. Marešovi, archiváři, v Třeboni.

Předchozí   Následující