Předchozí 0601 Následující
str. 447

Z Drážďan je přivezli a sázeli vedle hlavatice. Tak daleko, až víc a víc se jich rozmáhalo, a vot těch časů je to nejhlavnější vobživa.

Ešče před padesáti lety vo kafé se tady nic nevědělo. První tady užívaly kafé dvě majetný osoby4) f čísle prvním. Vona byla wdova pojitá 7) z Bělej po nejakým ouředním spráfcoj; ta to první započala.

2. Vo cestě, co je zlatem psaná.

Dyž Hanibal, bysterskéj hrabě, vystavěl chrám Páně w Bystrým f tisíc sedům set dvaadvacátým roku, chtěli bysterský opčani4) po nedvěskejch, aby jim platili cestu. A dvá sousedi Tomáš Libra a Matěj Matyáš se tomu sprotivěli a vystavěli si tady kapličku, a že nebudou do Bystrýho chodit do kostela a žádali, aby byla vysvěcená, aby se tady mohla sloužit mše8) svatá. Ale konsistoř jim to nechtěla povolit, že dys se chodilo spíš'•*) do Bystrýho, že se může chodit zas. Ten hrabě jel do Prahy a nechal tam zlatem v zemskejch knihách potvrdit, že Nedvěščí zdarma můžou do Bystrýho do kostela chodit. Ta cesta je zlatem psaná. De lesem.

3. Jak se stavěl bysterskéj kostel.

Na začátku vosumnástýho století bysterský panství mněl Lichtrštajn. Byl jenerálem při regementě kyrysarů, a ze svejm regementein ležel f Salcburku — můžou říct taky Solnohradu, to má jedno mino. A bavorskej kníže Hanibal, co byl taky při svým regementu, chodil na besedu do Salcburka k Lichtrštajnoj. A tam si spolu uďáli. Lichtrštajn povidá Hanibaloj: „Poslouchej, Kanibale, je to na nás dva rytíři hanba, ty že nemáš žádný panství f Čechách, a já nemám w Bavořích." A Hanibal mu povidá: „Co na tom?" Lichtrštajn povidá Hanibaloj: „Ty seš milovník zvěře, a já mám takový panství, že se na ňom moc zvěře zdržuje." Tak teťkéj von se přijel Hanibal podívat na to panství, a uďáli handl. A teťkéj dyš to panství Hanibal prohlíd, tak se mu tuze líbilo. Ale tam w Bavořích musilo to panství bejt vejnosnější, protože Lichtrštajn musil přidat Hanibaloj štyrycet tisíc. Teď ale Lichtrštajn povidá: „Hanibale, je tady ešče špatnéj chrám Páně, těch čtyrycet tisíc obětuj *) na chrám Páně, vystaf novéj kostel. Já bych tě za to žádal, a já ešče štyrycet tisíc obětuju, aby tady byla pout svatýho Jana Křtitele, protože sem Jan Křtitel křtěnéj." Handl byl provedenéj.

Tak Lichtrštajn žádal Mariju Tereziju, protože Marija Terezija tenkrát vládla, aby s celejm regementem ho votpustila na litkup do Bystrýho. Z Baldy9) uďáli celty až do Bystrýho pro celéj regement kyrysarů. Štyrycet dní tady pobyli, pak zas do Salcburka se navrátili.

Tak chrám Páně se začal stavět. Ze Svitaf byl mistr na něj poukázanej. Ten mněl jako pronajatou tu stavbu. Tak kostel se stavěl sedům let, než byl scela hotovéj. Ten mistr svitafskéj uďál na ňom chybu.


Předchozí   Následující