Předchozí 0602 Následující
str. 448

Tak ale teťkéj dyš to Hanibal zvěděl, že je na ňom chyba, že se. klenutí nebude moct provést, že se bude muset dat dřevěnéj strop, přijel z velkou zlostí a toho mistra že zrovna probodne. Ale mistr' přeci dostal merk a útek pryč. Tak kostel nedostavěl. Teď ale ten hrabě Hanibal hledal takovýho člověka, keréj by to spravil, aby mohlo bejt klenutí na kostele. Mněl pověst vo jednom zedníkoj f Stašově. Ten vo sobě rozhlásil, že by to přived na dobrou cestu, že by klenutí mohlo bejt. Teď ale hned Hanibal seď na koňa a jel do Stašova. A juž vo jeho méně I0) věděl, menoval se Dytrych. Povidá: „My dítě, dostal sem vo tobě správu, že bys chtěl ten chrám Páně přivést na dobrou cestu." A zedník mu dal svou čest, že jo. Teď mu musil písebně vokázat, jak to bude dělat. Tak dobře. Dyš se to fšecko vystavělo, tak povidá: „My dítě, vot téjle doby nebudeš kladivo držet v ruce, budeš vod mýho panství žif, budeš dozorcem na mým panství." A. von se skácel a umřel a bylo po ňorn, a jeho manželka ze štyrma dětma mněla vobživu až do svéj smrti.

4. V o s v ar b ě.11)

Teď juž mírnějc to vedou tady, jak gdo chce, a jak gdo může. Teťkéj juš to přešlo; teď dys se dvá chcou, dou zrovna k notároj. A prf to napsali doma; třeba šedesát let byli spolu, a žádnej pán vo jejich zdafkách nevěděl, třeba i na velkéj usedlosti. Prf šel ženich z rychtářem do toho domu, gde nevěsta vostávala, a tam se smlouva ustanovila. Smlouvu skovali do koutnice — to byla taková jarmárka, za stolem,, bej vála — a tam to leželo po celý živobytí. A ten hospodář nastupující dyž mněl vyplácet sestry a bratři, tak f tech smluvech6) to bylo napsaný, a von potom f pokoji a tichosti je vyplácel, a žádný následky nebejvaly.

Dyš se to fšecko vyjednalo, teď bylo pozvání takový: Družba z dvouma mládencama anebo z jedným mládencem šel pozvat sousedi a přátele. Dyš přišel do staveuí, dal pozdravení: „Pochválen Pán Ježíš Kristus! Znejmilejší pantáto a panímámo! Doufáme a žádáme, že mně za zlé pokládati nebudete, že sem já s temato přistojíci mládenci J2) do vašeho počestného domu toto fkročení učinil. Předně a nejprve vám vinšuju mnoho štěstí a zdraví, hojné Boží požehnání, nejen na tento běžící rok, nýbrž na mnohá13) leta, aby vám Pán Bůh dal ščestí a zdraví a hojné Boží požehnání a po smrti radost nebeskou. To já vám na milém Pánu Bohu vinšuju a vinšovat nepřestávám. Dálejc pak uctivě prosím vot panícího ženicha a vot panicí nevěsty s počestnej obce4) nedvěskéj, vod Jozefa Nykodyma a vod Marje Soukalovéj, gdež oni4) zejtřejšího dne do stavu manželského stoupiti sobě umínili, abyste tak láskavi byli a k tomu sňatku manželskýmu za mile a vzácne1'1) hosti nafščívili a do chrámu Páně bysterského s námi tu cestu si neoptěžovali, gdež by oni tu sedmou svátost svatého manželstva docíliti mohli. Za to já vás uctivě prosím a žádám." A je to celý pozvání.


Předchozí   Následující