Předchozí 0608 Následující
str. 454

okliku a potíží při vrchnosti, vy se budete tak dlouho spoléhati na pomoc cizí, až bude pozdě, a budete svobodni od večera k ránu, od ulehnutí kuřat až k probuzení, to jest jednu noc. 5. Z věže klášterní spadne větrem hvězda; padne-li do konventu, bude zle v řádě, padne-li ven, bude zle pro poddané. 6. Na Ölberku bude postavena kaple, když budou stavěti, přikvapí zima, takže budou museli kapli na čas slámou přikrýti. 7. Přijde čas, kde budete míti měděné a papírové peníze, peněz bude málo, nebudou míti ceny, 2'/2 nitě příze bude za krejcar. 8. Obilí bude laciné, na některých místech však bude nedostatek, takže za dukát bude pecen domácího chleba; lidé se najdoi', jež budou obilí zavážeti přes hranice, ti budou prozrazeni a mají býti oběšeni. 9. Laň přijde hořejší branou do města Broumova, na náměstí bude píti z kašny a pak bude chycena. 10. Zde (v Šonově) budou se stavěti dvě nové silnice, avšak žádná nebude dohotovena. 11. Na silnici k Svidnícům (Strassenau) budou stavěti hostinec, ale před 12 roky nebude dostavěn. 12. V kostele Ruprechtickém (Rupersdorf) vytryskne pod kazatelnou pramen. 13. Třetí farář po mé smrti bude vzorem cnosti, ten mne poprvé dá vykopati. 14. Až se bude věž klášterní po třetí zvyšovati, ztratí sv. benediktini svou moc a budou odstraněni, a až branou pojedou koňmo z města, budou ještě poroučeti. Vrchnost broumovská dostane se opět do rukou knížecích. 15. Švédové přijedou silnicí od Janova (Johannesberg), a tu počnou zvony v Ruprech-ticích samy od sebe zvoniti, což až uslyší vojevůdce, upamatuje se, kde jest a na mostě v předměstí (Sandbrücke) se vrátí. 16. Kladské území bude jednou v noci poseto podkovami a jezdci, vy však nebudete věděti, zdali to přítel čili nepřítel. 17. Turci se dostaví do Čech tak daleko, jak sahají červená čísla, a ve Slezsku, kde roste modřín, a na mostě v Kamenci bude poslední Turek zabit. 18. V Cechách dojde v druhé čtvrti 19. věku k vyměřování země a každého statku, čímž několik daní se zvýší, některé zmenší. 19- U Prahy sejde se jednou 10 přátel. Cechy budou tak spu-stošeny, že žádný vladař jich nebude chtíti. 20. Bude-li pak v Čechách ještě jedné krávy, tó by se měly rohy pozlatiti a zlatý zvonec na krk pověsiti.

21. Praha bude tak spustošena, že vozka jedoucí kolem pošlehne bičem v to místo a řekne k svému synovi: Zde, synku, stávala kdysi Praha.

22. Když nepokoj války s Francií ukončí, má Rakousko s Francií vejíti v krevní přátelství. 23. (Jhři dostanou krále vlastního, ten bude válčiti s Turky, porazí je a opanuje Cařihrad, král ten bude ze stavu sprostého a bude jen 6 let vládnouti. 24. Rusové a Francouzi se spolčí a zatlačí Turky až za moře z Evropy, načež opanují svatou zem. 25. Rusové budou u jezera galilejského poraženi, takže se voda zabarví v krev. 26. Cařihrad bude vzat bez meče; nepokoj vnitřní, tajný, ztroskotá říš tureckou. 27. Francie ovládne veliký díl Vlašská, papež pak nebude míti vládu tak mocnou, neboť stav knížecí bude seslaben, mnozí řádové a duchovní pominou docela. 28. Díl Vlašská připadne k Francii, díl ostatní k Špaňhelsku. 29. Švédsko se stane říší velikou, najdou se pak tam veliké jámy zlaté. 30. Dánsko zmohutní ještě více a rozšíří svou moc v Turecku, též v Americe, mnoho tisíc nevěřících pohanů pod. touto vládou se obrátí.


Předchozí   Následující