Předchozí 0607 Následující
str. 453

Věštby sedlského synka z Sroumovska ve stol. XVIII.

Podává P. Vavř. Wintera, O. S. B. *)

Zajímavou postavou lidového proroka, o němž velmi mnoho mluveno a jemuž mnoho víry přikládáno bylo, jest selský synek, o němž zde zprávu podati hodláme. Ve vsi Šonově u Broumova byli a jsou odjakživa výstřední lidé. Kdykoli bylo povstání selské, kdykoli podnikal lid pokusy k osvobození nebo projevy jiného druhu, vždy byli Sonovští nejprchlejšími a nejneústupnějšími, tak že častěji svým soudruhům věc jinak spravedlivou pokazili; dnes na př. v této vsi, jediné v celém okresu, přechovává se nejen spiritismus, ale podivná ona, zde velmi zarytá sekta Anabaptistů, jež od století XV. v Německu se potlouká a z Německa sem přenesena byla.

V Šonově narodil se asi r. 1730 z chudých rodičů syn jménem Michal Tölk, jenž dorostl pak ve vsi Ottendorfu a sloužil zde jakožto pacholek u sedláka Jana Pohla. Kdysi (tak o sobě vypravoval) spal právě u svých koňů v stáji, an se mu náhle objevil anděl, jenž se ho tázal, co si zvolí, bud" sloužiti doživotně mezi cizími lidmi, nouzi a padoucí nemoc snášeti, při tom však darem proroctví slynouti, nebo bez tohoto daru bezstarostný, pohodlný život vésti. Michel zvolil si ovšem slávu, pohrdaje pohodlím. Tu prý se anděl jal jej vyučovati v psaní a čtení, též v latinské, řeči, z nížto jej v broumovském klášteře prý několikráte později zkoušeli.

Anděl docházel prý k milému Michlovi častěji a zjevoval mu též. věci budoucí. Michel prorokoval. Nebyla to soustavná, jasná věštba, ale kouskovité, tu a tam pronesené věty, jimž nescházela záhada a nejasnost orakulí starořeckých. Později výpovědi Michlovy sebrány a v tento asi celek uvedeny:

1. Císař a Turek zapletou válku, cizí národ bude při císaři, kdyby se však stalo, že němečtí vladařové s císařem nepůjdou, zůstane porta (turecká) ve stavu dřívějším. 2. Knížata německá pozdvihnou se proti císaři a budou s ním válčiti, pak se mezi sebou spojí a vytáhnou spolu proti západu slunce válčit s přítelem. 3. Polska má národ nepokojný, bude jí král odňat a ona sama rozdělena, neboť překvapí je bouře neočekávaná. Pak přijde čas,- kde Polska se opět zazelená, budou se opět stavěti vísky a kolonie, po dlouhém čase však vypukne odtamtud válka. 4. V Čechách dojde k rebellii, kterážto, přijde-li zdola, bude velmi mnoho zla působiti, budete trnouti strachem, neboť nebudete věděti, co počíti, bílá labuť vás spasí. Broumov beztoho bílou labuť chová ve znaku, bude proto mnoho


*) Věštba pochází z rukopisu rodinné jakési kroniky, chované ve vsi_ Šonově. Slarý, zchátralý otisk z Neurody mám tu před sebou. Nedávno vyžel u Künstnera v Č. Lípě nový, nespolehlivý přetisk německý.

Předchozí   Následující