Předchozí 0045 Následující
str. 26

rozmnožil v chudé krajině své tím, že opatřil různá semena a sazenice, jeho návodem nahrazeno staré rádlo ruchadlem, zaváděno sadařství a včelařství. Ministerstvo orby jmenovalo ho za to svým stálým hospodářským zpravodajem. Také vynikl ve věcech politických a byl volen za obecního radního, otce chudiny, předsedu církevního, člena stoličního výboru atd. a posud zastává místo soudního znalce v zeměměřičském oboru polním i lesním.

Osadníci evangelického reformovaného vyznání, kteří až do r< 1861 dítky své do školy katolické posílali, zbudovali si školu samostatnou, již podnes vlastním nákladem vydržují. Učiteli při ní byli: Antonín Bukáček, Bedřich Čížek z Libic, Antonín Kořen (bývalý učitel v Zelově, v království Polském), Gustav a Ferd. Španiel, Antonín Svoboda a nyní Slovák Ján Chorvát.

Počet obyvatelstva Svaté Heleny jest dle posledního sčítání z r. 1890 781 duší. Školních dítek katolické školy státem podporované 78, školy evangelické 69. Vyučování na obou školách děje se jazykem českým, maďarská řeč je předmětem povinným.

Duchovní správou patří Sv. Helena ? farní "osadě Weitzenriedu (Gerník), jež má pěkný kostel a školu, ač již několik let bez řádného učitele a čítá kolem 1500 duší. Celá kollatura sestává ze čtyř českých vesnic, Weitzenried, Sv. Helena, Eavensko, Schnellersruhe (Bygr). Kromě těchto patří ? ní Drenkova, přístavní město u Dunaje a katoličtí obyvatelé rumunského města Bersaska. Duchovní správu ve "Weitzenriedu vedl z počátku jistý františkán. Chodil od obce k obci poučuje lid a konaje církevní obřady. Koku 1851 povolán za duchovního pastýře P. František Unzeitig, rozený z České Třebové. Tento vzorný a horlivý kněz zvelebil nemálo osady svých svěřenců. Za své šlechetné působení vyznamenán byl od císaře a krále Františka Josefa I. zlatým záslužným křížem. Zemřel jako čestný děkan a konsistorní rada na odpočinku před několika lety ve Weitzenriedu, kdež také pohřben.

Sv. Helena spojena jest s Weitzenriedem chodníkem, dobré tři hodiny dlouhým, hustým pralesem vedoucím, kdežto cesta silnicí okolo Dunaje a vozovou cestou do hor 5—6 hodin trvá. Obojí spojení v zimě sněhovými závějemi často i na týdny přerušeno bývá, pročež dochází administrátor z Weitzenriedu, františkán P. Václav Bertrand Špaček, rozený ze Všetat u Mělníka, do Sv. Heleny pouze jen třikrát do roka a to po velikonocích, ve svátek sv. Heleny 18. srpna na pouť a ve svátek sv. Vácslava 28. září na posvícení. Proto uděluje p. Schlögel za jeho nepřítomnosti křest z nouze, pohřbívá mrtvé a vykonává každý svátek a neděli služby Boží, záležející ze zpěvu českých písní církevních, předčítání epištoly a evangelia a jich výklad. Návštěva chrámu Páně jest vždy přehojná a zvláště školní dítky všechny přesně přicházejí.

. Popudem Schloglovým usnesli se také tamní Čechové roku 1878 postaviti nový, prostranný kostel, neboť místnosti školní kaple ? bohoslužbě již nepostačovaly. Stavba byla provedena během roku 1879. z prostředků, jež po většině sebral Schlögel. J. V. císař a král František


Předchozí   Následující