Předchozí 0107 Následující
str. 84

příbuzných motivu, kteréž stylisací a vazbou dokonale technice intarsiové odpovídají. Podněty a vzory ? této ornamentice čerpal prof. Koula z oněch památek domácího umění, jež v století sedmnáctém vznikly na základě impulsů renaissančních, kteréž formální cit lidu svým způsobem vyvinul a rázovitě přetvořil. Odezvy této souvislé skupiny prací, ? nimž náleží mnohé staré rouchy chrámové v Čechách i na Moravě, starší kusy českého nábytku selského a j. odkryl prof. Koula též na svých cestách ve výzdobě některých prostých chrámků v odlehlých dědinách Podtatranských.

Slohu nábytku přimyká se těsně veškerá dekorace interieuru. Skládá se z několika vybraných kousku slovácké majoliky a z výšivek, kteréž zvláště ? účelu tomu byly pracovány. Bohatě prolamovaný vzor ubrusu je proveden dle vzoru staré plachty slovenské, rovněž do skupiny výše zmíněných renaissančně-lidových prací náležející, ? ručníkovým převěsům komponoval vzory sám prof. Koula.

Nábytek provedli, dle podrobných návrhů prof. Kouly, truhláři chrudimští, na náklad tamního uměl. průmyslového musea, pod dohledem ředitele státní odborné školy v Chrudimi p. Svobody. Výšivky provedeny v pracovně vyšívání Pražské Městské Průmyslové školy pro dívky.

. Interieur prof. Kouly ve své umělecké distinguovanosti je dílem ukazujícím cestu, kterouž jedině lze dospěti ? národně přibarvené originalitě tvoření v oboru uměleckého průmyslu. Prof. Koula ostatně cestu tuto neokazuje na výstavě letošní jen tímto příkladem. V jeho oddělení v exposici moderní architektury lze nabyti povšechného obrazu tohoto směru jeho mnohostranné činnosti. Nalezneme tu komposice na výzdobu sklenic, návrhy ? pracím truhlářským, ? ozdobným adressám, k výšivkám, různé originální jeho komposice ? ozdobám tiskovým, kteréž u něho objednala čelná firma vídeňská, a vedle toho výběr ukázek neúnavných studií dle starých památek —- to vše, jakkoli je to jen úryvkem dlouholeté soukromé práce českého architekta, podává, lépe než nejzvučnější fráse, důkaz o možnosti obrození národního rázu v umění dekorativním, možnosti, k níž arciť se nedospívá cestou diletantských pokusu, ale drahou vážného studia, řízeného odborným uvědoměním a podporovaného obětavou láskou ? naší české věci.


Předchozí   Následující