Předchozí 0144 Následující
str. 117

O národním kroji ženském r. 1848.

Podává J. Hellich.

V Českém Lidu VII. bylo již otištěno provolání o národním kroji r. 1848. Zajímavý doplněk poskytuje list paní Karoliny Staňkové, choti Dra. Stanka v Praze, Josefu Hellichovi, malíři ve Vídni, pod adressou Vojtěcha Fingerhuta (Náprstka), posluchače práv, Wollzeile 863, 3. poschodí ? rychlému doručení.

Velevážený pane! Slovutný umělce!

Slovanský sjezd v Praze blíží se dnu ode dne. Mužové naši hodlají se ? té době v-národních oděvech před Poláky a Iliry, kteříž do staroslavné Prahy naší zavítají, ukázati. Byloť by zajisté přáti, abysme i my ženské ke krásným oděvům předkyň našich se navrátily — jakož vůbec za to máme, že by bylo slušno, abychom se pokud toho náš věk a duch času dovolí, ? starým obyčejům a krojům zase navrátily; — neboť jest třeba, aby se národnost naše, tolikerým tlakem cizoty porušená, zase ocelila — a národnost nejeví se toliko v řeči národní, ale i v obyčejích, kroji a ve všem vůbec, co národ charakterisuje —¦ čím se rodové lidští od sebe liší.

Vědouce dobře, že jste Vy, slovutný umělce, mnohá studia dělal ? poznání starých našich krojů národních, jsme přesvědčeny, že zajisté také mnohé staročeské kroje ženské v zásobě výkresů svých míti budete, a protož na Vás vznášíme snažnou prosbu, abyste nám co nejrychleji možná nějaké výkresy —¦ možná-li, illuminované - takových národních krojů českých zasiati ráčil. Zvláště pak bysme žádaly o takové kroje, kteréž by, majíce na sobě ráz český a slovanský —, dobře slušely a se snadno v obyčej uvésti daly — neboč Vám netřeba dokládati, že by bylo na ten čas těžko zavésti kroj, kterýž by se od dosavadního velice lišil a příliš nápadným byl. Také by nesměl býti příliš protivným nynějším našim pojmům o spůsobu slušnosti. Z té příčiny nedaly by se kroje pouze z lidu vzaté a na příklad příliš krátké a těm podobné věci zavésti. Však muži tak obezřetnému a tak vybroušeného vkusu uměleckého netřeba zajisté o těch věcech výklady činiti. My se v tom ohledu docela spoléháme na Vaši krasochuť a oblibu.

Jen buďte tak laskav, neoslyšte snažnou prosbu sester Vašich. — Ze věc má velice na spěch, porozumíte sám — věda zajisté napřed, že snem slovanský již s počátkem budoucího měsíce započíti má. Je nás


mit einig schlechter Klayben nur in Anbetracht der Zusammenhaltung vermengen, — verfertigten Gebäck den Hunger zu stillen und dem Vieh zum Unterhalt aller orten die strohene Dächer zuzureissen und hievon Stroh zuschneiden, auch wohl gar das Greissig von Thannenbäumen fürzulegen, gezwungen seien!"

Předchozí   Následující