Předchozí 0155 Následující
str. 128

muže, aby jej zdrželi. Když jej ti muži potkali, vyptávali se ho, ?? a jak. Ale Špork pospíchal dále. Tu se ho ti čtyři chopili; ou však jednoho probodl, druhého těžce poranil a ostatní zahnal. Tak se vrátil s vínem ještě o pět minut dříve.

Za nějaký čas po té měla býti bitva. Špork v noci vsedl na koně, vzal pytel řezanky a obsypal jí nepřátelské vojsko se všech stran. Z té řezanky stali se vojáci. Když nepřátelé viděli, že jsou obklíčeni, musili se vzdáti. Když se o tom dověděl císař, udělal Šporka obrštem. Později vzbouřili se proti císaři Vídeňáci a drželi jej na hradě v zajetí. Tu si vzpomněl císař na Šporka a poslal mu tajuě psaní. Sotva Špork to psaní přečetl, vsedl na koně a uháněl ? Vídni. Zatím řekli ti spiklencí císaři, aby se připravil na smrt; ale on je prosil, aby mu ještě hodinu popřáli, že se bude modliti. Než se císař pomodlil, byl tu Špork, obklopil císařský hrad a všecky hlavní spiklence dal schytati. Bylo jich 14; všecky odsoudil Špork na smrt. Za to mu císař dal na výběr některé panství, na kterém jindy pásal vepřový dobytek. Vzal si tedy panství lysské.

Tenkrát bydlili v Kostomlatech, ve Zboží a v Hroněticích bohatí zemane a Špork si chtěl od nich koupiti pozemky. Kostomlatský a Zbožský mu pozemky prodali, ale Šibic toho nechtěl udělati. Vzal mu je tedy Špork násilím. Za to, když jednou jel mezi Šibicemi a Zbožím, čekal na něho v lese Šibic a chtěl jej zastřeliti. Protože byl Špork všecek v brnění, nemohl ho jinam střeliti než do oka. Ale kulka se mu odrazila od nějakého kroužku. Špork jej chytil, dal jej na stromě oběsiti a jeho pozemky si přivlastnil.

Příspěvek ku poznání československé majoliky.

Píše a kreslí J. Koula.

(S 1 vyobrazením.) @PP@(Pokračování.)

(Pokračování.)

Zmajolikových nádob československého původu z umělecko-průmyslo-vého musea v Berlíně nejvýznačněji ozdobena jest malá konvička téměř moderního tvaru, melonovitá, s hubičkou a ouškem. Sloužila dozajista ku přípravě nějakého zdravotního thé. Opatřena jest letopočtem 1639 a ozdobena třemi ratolístkami, dvěma se stran a třetí pod hubičkou v pestrých barvách: žluté, zelené, modré a tmavofialové, tyto poslední na konturách a číslicích, na bílém povrchu celku.

Forma nádobky velice překvapuje, ačkoliv přicházejí i v té tak staré době analogie. Datum její jest pak pro majoliky československé ještě značně vzácné. Ornamentika jest již silně ve tvarech národně přibarvena, ačkoliv renaissanční škola na všem je patrná. Nejpodobnější


Předchozí   Následující