Předchozí 0161 Následující
str. 134

celou řadu hádanek staročeských.*) K nim přidávám tuto obdobnou, zajímavou sbírku hádanek slovenských.

I. De pastore et te m pi o. (O knězi a kostelu.) Bez čeho knaz nemůže byt? Bez litery K. — Kdy kňazovi nejmenej verja? Na pohrebnej kázni; nebo žáden neverí, že skoro umře. — Kdy lidé nejvíce od knaza utíkají? Když poví v kostole: Amen. ¦— Có kňazovi nejméně potreba a predce ho musí míti? Kamžu aneb košelu na bunde ? pohoršení. — Kdo se nejvíc knaza bojí v kostole a predce si ho žádá? Mlado ženichové. — Pre čuo knaz sám v kostole stojí a jiní všeci sedja? Že pres celý týden sedí ve fare. — Kdo v nedeli nejprv do kostola vejde? Kluč. — A có je v kostole nad knaza? Holubice na kancli drevenná. — Có od knaza v kostole nejvíce očekávujú? Amen. — Co jest po svatých v kostole? Prach.

II. De scholasticis et literis. (O žácích a písmenech.) Bez čeho nemůže byt žák? Bez litery Ž. — Která litera je nejpevnější? M; nebo na troch nohách stojí. — Která litera je nejmocnější? O; nebo tá i kone i voly zastavuje. — Kterou literu si žáci nejračej připomínají? H; nebo ju trikrát pripomínajú, keď se smejú: Ha, ha, ha. — či skorej na svete byla litera či písar? Skorej litera i, nebo palic a kolou všade dost bylo. — Jakých liter nejvíc v abecede? Krivých. — Kterých liter máme se nejvíc varovati? Troch latinských M, M, M, Mulierem, Museum, Militiam. — Kolko liter treba žákom? Pet, to jest, ž ák o m. — Kolko liter v Abcd (Abecede)? čtyry, to jest: A b c d. — Jako abecedu čítajú? Abcdefghiklmno etc. — Dvadcat čtyri jest pánom na svete, celý svet zpravují, masa nejedia, vína nepijú; có jsou to za lidé? A b c d e f g h etc. — Bez kolko liter nemůže byt písmo? Bez 5 liter; to jest: Písmo. — Jako se píše tisíc bez nulli? Když se píše literami (tisíc). — Z masa je narozené, nie je maso; nemá nosa, ani uši; odřežou mu hlavu; dají se mu napit; pustia ho špacírovat; potom muže pred pánmi i pred králmi stat? Pero pisárske. —¦ Kdo nejpeknejšie s palcom písal? Pán Bůh na Hore Sinai, Deset Boží Prikázaní. — Kolko liter v Desaterem Prikázaní? 17, to jest: Desatero prikázaní. — Có nej-horšie declinovat žákom? Scamnum. — Kde žáci na dreve rostou? V škole na lavici. — Kde žáci pod drevom rostou? V škole pod proutem. — Kteří žáci se nejlepšie učia? Kterí dobre platia, nebo jich učitel vždycky chválí. — Kdo více zná z katechismusu či rector či žáci? Žáci, nebo se jich sám rector opytuje. — Osemnácti tovaryši, vždy tak mlčia jako myši, nehovoria ani slova, ticho jsou, jak v diere sova; jiní piati vykládají, a zjevně odpovedají? Tých pet rečníkou jest pet samo-znejících liter v abecede (a e i o u) a 18 nemých tovarišou jest 18 spoluznejících liter :bcdfghklmnpqrstvxz. — Ani do školy nechodilo, ani po pri škole, ani do kostola, nikdy se nic neučilo, ani čitat, ani písat, a predce z písma žije? Mol, který knihy žerie. —


*) O hádankách (staročeských i novějších) viz Český Lid III. 33—39; 232 až 243; V. 33U-34O, 486; VI. 88—89, 110, 3)9, 504.

Předchozí   Následující