Předchozí 0160 Následující
str. 133
III. „Nanynko, co děláš,

červený pentle máš,

[pentle ti zdělají,

čepeček ti daji]

co pak tomu říkáš?"



IV. Co pak bych říkala,

bílýmu čepečku,

dyž sem ho dostala,

dyž sem ho dostala

pro tebe, Pepíčku.



V. Studnicích:

Na naší zahrádce

bílý ptáče skáče.

Klekání zvouějí,

lidi se modlejí.

Di už domů, chlapče.

Tanec kolový. (1.) Levou nohou tři potřesy a pak přísun pravé nohy,

(2.__3.) otoč půldruhým krokem v pravo ilevá, pravá, levá), (4.) pravou nohou tři

potřesy, (5.-6.) otoč půldruhým krokem (levá, pravá, levá), (7.—10.) levou nohou tři potřesy a pak střídavě pravou nohou tři potřesy, při tom se mají tanečníci dvakrát otočit, (11.—13.) otoč půldruhým krokem (obkročák).

Směsek.



Tanec kolový. Tanečník stojí proti tanečnici a drží cípy svého kabátu rozpažmo, tanečnice drží cípy fěrtochu. Na (1.) lehký houpavý úferok vpravo a šou-pavý sun, pak dva potřesy pravou nohou na místě; tanečnice dělá totéž ve stejnou stranu stejnojmennou nohou (tedy opačné pohyby), (2.) lehký úkrok houpavý v levo, šoupavý sun, pak dva potřesy levou nohou na místě, tanečnice dělá totéž ve stejnou stranu stejnojmennou nohou (tedy opačne' pohyby), (3. 4) otoč (valčík) na pravo, (5 ) = (1.), (6.) = (2), (7.) = (1.) s poklonou v pravo, (8 ) = (2.) s poklonou v levo. Tanec znova.

Hádanky.

@P@Slovenské hádanky. Ze starého rukopisu podává Dr. Čeněk Zíbrt.

Slovenské hádanky. Ze starého rukopisu podává @A@Dr. Čeněk Zíbrt.

Laskavostí paní Teresie Vansové, vážené spolupracovnice č. Lidu, dostalo se podepsanému rukopisu neznámého původu, soudíc podle písma, z druhé polovice století XVII. nebo ze začátku XVIII, století. Obsahuje „hádky" (hádanky) slovenské. Uveřejnil jsem již v Č. Lidu


Předchozí   Následující