Předchozí 0167 Následující
str. 140

Kterých lidí pleca se bojíme? Kteří mrtvých na pleci odnašají do cmytera. — Kdo jsou ti, kteří jednouc když skrze bránu vyšli, více se nenavracují? Mrtví, z domu do hrobu vyneseni. — Co se stalo všeckým lidem pred sebou a co se zase stane všeckym po sebe? To, že zemřeli, ai po mne zemrou.

XX. De vita. (O životu.) Có jest to, có se jedným líbí, druhým se nelíbí? Život. — Có ubývá, když roste? Život lidský. — Kdo nejvíce v tomto živote jedl a pil? Ten, kdo vždycky málo jedl a pil. — Cože domovej pokladnici jest škodlivé? Život bujný a prostopášný. — Která vec v tomto živote strachu nemá? Dobré svedomú — Kteří lidé nejhorší vedli na svete život nejsvatější a predce jsou zatraceni? Židé, kteří Krista Pána vedli. — Mezi žitím a nežitím có je v prostředku ? Spaní. — Kdo se nikdy nenarodil a žije? Anjele.

XXI. De pane. (O chlebu.) Có jest lepší od jedného pšeničného chleba? Dva. — Jako ty zješ chléb, čuo ho nenapočneš? Keď ho druhý napočne. — A čuo je obzvláště chleb ? človek. — Keď by bol tolký chleb, jak tento svet, čuo by bolo vetšie od neho? ???. — Co jest nej-lepšie v pekárske poci? To, že predce chleb nezje.—Proč sediaci vetší chleby pečou jako meštane ? Poněvadž víc těsta na jeden chleb vezmou. — Povez mi, kteruo je chleb, na chlebe je kuorka a v prostriedku striedka? To červené hnedky pod kuorou. — Jako bys ty kus chleba pod klobouk položil a potom zedl a zase pod klobouk položil? Položil bych ho pod klobouk, potom zedl a klobúk položil na hlavu.

XXII. De die et nocte. (O dni a noci.) čuo byva vo dne? čáp a špunt. — Kolik je dní v roku? Sedem, nebo vždycky se jen ti navracují, totižto: nedele, pondelok, outerok, sreda, štvrtok, pátok a sobota. — Který je den nejdluhší? Který má noc nejkratší. —Kolik je dni veselých se zlou ženou? Dva, jeden, když je veselia, a druhý, když ju pochováva. — Které dni se nekladou do kalendáre ? Tie, v které z tohoto sveta půjdeme. — Který je nejteplejší den v roku ? Outorok fašangový (masopustní), nebo v ten den začínají blázni kvitnout, po poledni dozírají, a na večer odpadají. — Která nemoc dobré dni činí ? Zimnice; nebo v který den netresé, mluví se: Dnes mám dobrý den.

XXIII. De e o, quid sit fortius. (O tom, co je mocnější.) Čuo je mocnejšie od kamena? Železo. — čuo je mocnejšie od železa? Oheň. — čuo je mocnejšie od ohna? Voda. — čuo je mocnejšie od vody? Oblaky. — Čuo je mocnejšie od oblakou? Vietor. — Čuo je mocnejšie od vetru? Človek, který jde proti vetru. — čuo je mocnejšie od človeka? Víno. — čuo je mocnejšie od vína? Sen. — Čuo je mocnejšie od sna? Smrt. — Čuo je mocnejšie od smrti? Pán Bůh, který může smrt zahladiti. (Pokiačování.)


Předchozí   Následující