Předchozí 0185 Následující
str. 158

věndu, undu, zandu, vyjma pudu, pudeš — pndó; Imp. poď, poďte, precli, puda. Inf. iť: přěiť, zaiť, odeiť (zřídka s j přějiť atd.); Part. -1: sił, sła. Part. -o: naite (najite), veite: shinečko už je veity. Subst. verb. : na zeiťó.

jísti. Tvary sem patřící Inf. jesť, Part. pr. jega Part. -1: jedl, Part. -u: naježeně, snězeně, Subst. verb. ježeni; z v těchto tvarech jest dle impt. jez. jezte.

přísti: Praes.: předu, předeš — předó, Impt. přeď, přeďte Inf. přisť, přech.: předa, Part. -1 předf, Part. -n: předené.

růsti jest zduplikováno Praes. růstu; roštu Impt. rusť, rosť Inf. rusť, rosť, přech. urusta; urosta Part.: urustľ, urostl.

třásti: Praes. třesu — třesó, Imp. třes, třeste, Inf. třisť přech. třesa, Part. -1: třisl, Part. -n: třesené, Subst.: třeseni.



Inf.: nysť, přech.: nesa, Part. -1: nesl. Slovesa nésti a vésti mají v Part. -nav Subst. verb. nešeně, vežene; neseni, vezeni analogií dle vz. prositi. (Pokračováni.)

Česká literatura lidovědná za r. 1897.

Napsal Ferdinand Pátek.

Pokračujíce ve svých studiích o literatuře lidovědně, pokládáme za svou povinnost zmíniti se o jedné věci. Jak redaktor tohoto listu Dr. G. Zíbrt již se byl zmínil, připravujeme do tisku celkový přehled, úplnou bibliografii české literatury lidovědné. Aby však bibliografie ta — pokud vůbec to možno — byla úplnou, není jen v pilnosti a svědo-mitosti naší, nýbrž i v součinnosti všech, kdož o lidovědu se zajímají a hlavně těch, kdož vůbec sami v oboru našem literárně činni byli.

Jak možno prospěti nám při této namáhavé práci, ukázal nejlépe p. L. Y. Rizner, jenž ve Slovenských Pohľadech uveřejnil důkladný článek o lidovědné literatuře slovenské. I prosíme všech, jimž záleží na tom, aby dílo naše bylo co nejúplnější, aby nám oznámili každý článek, jenž vyšel v časopisech krajinských v Čechách —¦ a hlavně — na Moravě a ve Slezsku. Pány spisovatele snažně žádáme, aby nám zaslali seznamy svých prací. Všech pak v předmluvě ? dílu svému vděčně vzpomeneme. Kéž by tato prosba naše aspoň tentokráte nevyzněla na piano!

Pilný sběratel lidového materiálu na Hlinecká Dr. K. V. Adámek uveřejnil v roce tomto: „Tance lidové v okresu hlineckém" (Č. Lid VII. 229), „Adamité na Hlinecku v XVIII, a XIX. věku" (ČČMus. 1897, 48),


Předchozí   Následující