Předchozí 0195 Následující
str. 168

síni okr. hejtmanství se válelo. Několik jich přišlo šťastnou náhodou do musea, ostatní se ztratila.

Nová doba přinesla nová zřízení. Nynější starosta není již patriarchou vesnice, starostlivým otcem, laskavým ochráncem a milosrdným soudcem ze starých dob. (Pokračování.)

Z nových studií o kroji lidu moravského.

Pro Český Lid píše řed. Jos. Klvaňa.

Jak sděleno ve článku „O pentlení nevěst a družiček na Moravě" (Český Lid 1895) na straně 418 a 437, zachovalo se nošení šatky na Mor. Slovensku juž jen ńa^JE ? ? ů.á.ck u", t. j. v osadách kolem, městečka Velké a na Lanžhotsku při svatbách. Pěknou šatku Hrozno-Lhotskou (při Strážnici) podařilo se pisateli těchto řádků, jako poslední ' „svého rodu" fotografovati na jedné stařence (viz Č. L. r. 1895 str. 419) ještě r. 1894.

Jak na všech v uvedeném článku podaných šatkách vidno, nosily se šatky s konci na záda spuštěnými. ? muzice (obr. č. 1.) i ku> všední práci byly by poletující, krajkami zakončené konce šatek zajisté překážely. A proto ovazovaly se „kolem hlavy", a jen do kostela se nosily spuštěny. Jak při ovázání konců „kolem hlavy" (říkalo se též: „šatka, hore konce«) hlava vypadala, ukazují připojené obrázky. Když po zajití „šatek" nastalo nošení šátků velkých, do dneška obvyklých,-přizpůsobovaly ženské vázání jejich bývalému vázání šatek, a tak povstalo-rozmanité a význačné pro každý kraj vázání šátků. na Mor. Slovácku. Proto též v neděli a hlavně o velkých svátcích musejí konce šátků nynějších býti- spuštěny a teprv po svátku ovazují se kolem hlavy. Jak velice blížilo se prvotní vázání šátků ? vázání zaniklých šatek,, ukazují nám pěkné studie Mánesovy z let padesátých „Elisabeth; Lange Iglau," kteráž jest uložena pod číslem 19. a jiná „Katharina Ne u b au er i n," Petersdorf u Jihlavy pod č. 23. ve sbírkách. Mánesových studií v Eudolíinu. Poslední reprodukována jest v díle „Oest.-Ung. Monarchie in Wort und Bild. Bd. Mähren u. Schlesien", str. 159.

Též v zajímavém díle "W. Horná: Mährens ausgezeichnete Volkstrachten 1837, tab. 28 ? 29 ukazují toto zajímavé-vázání pestrého šátku po způsobu bývalých šatek na hlavách děvčat a žen z Jihlavska. Eozumíme-li dobře popisu vázání šátku na Litomyšlsku ve-výborném spise pí. Terezy Novákové „Kroj lidový a národní vyšívání na Litomyšlsku" str. 8 sloupec druhý, nosil se i tu z počátku šátek pestrý po způsobu šatek jako na Jihlavsku. (Německé-Jihlavsko ostatně, jak se zjistiti dá, převzalo svěčný a pestrý svůj kroj od okolí českého).!


Předchozí   Následující