Předchozí 0241 Následující
str. 214

společné záhlaví již několika článkův o praktických důsledcích studia národopisného v českém Lidu otištěných.

Naše mladé dámy poznaly, že pravé selské kroje českoslovanské výborně sluší tomu, kdo se v ně obléci umí, poprvé před šestnácti roky při prvním bazaru na ostrově Žofínském a zejména pak před dvanácti roky při velkém historickém bazaru, pořádaném na Žofíně ve prospěch Ústřední Matice školské. Zde poprvé dámy z pražské společnosti měly příležitost v skupinovém seřadění se obléci v selské kroje, které byly buď originálem nebo podle originálu podle možnosti přizpůsobeny. Není nezajímavo konstatovati, že od tohoto společenského vystoupení datuje se vzbuzení zájmu na národním vyšívání, zájmu, kterýž pak zvolna docházel ? důsledkům praktickým a připravoval půdu pro širší pochopení významu studia národopisného.*) Tehda dva umělci, sochař M a u d e r a prof. K o u 1 ? ¦— nedbajíce pošklebků a velkopanského ironisování od mnohých z našich lidí, i takových, kteří pak po několika letech o překot velice horlivě se hlásili ? heslu, jež se zatím stalo populárním a módním — ochotně ujali se pořádání celé artistické části bazaru. Byli dámám neúnavnými rádci a prostředníky při opatřování krojův. Věděliť, že podobným úspěchem společenským rychle a úspěšně se dobré nové věci získají přátelé v kruzích, na nichž vždy' záleží, má-li se ujmouti nový směr týkající se zevních forem života soukromého.

Po několika letech následoval Bazar Slovanský, kdež národním krojům vyhrazeno místo výlučné. Náš obrázek slečen Č. v ladném kroji slováckém při této příležitosti byl zachycen jako doklad a vzor, že možno s úspěehem při podobných zjevech pravého kroje lidového používati. Tu poznali jsme kroje místní nejrozmanitějších odchylek a byly^to zejména kroje moravské a slovenské, jichž namnoze elegantní a umělecky zharmo-nisovaný ráz všeobecný podiv vzbudil. Lépe nežli opakovanými učenými výklady a vážnými rozpravami pochopilo zde elitní obecenstvo pražské názorem, čím a jak jednotlivé typy krojové od sebe se liší a že právě v zachování všech zvláštností, pro ten onen kroj charakteristických, záleží jeho působivost. Od té chvíle kostumní zábavy masopustní se hojně oživovaly půvabnými postavičkami v kroji od Uh. Hradiště, jaký na našem obrázku vidíme, z čičman, z Hané, z Valašska, z Domažlická atd., a doba operetních „selek" v šněrovačkách premovaných jako livreje lokajů, s bitymi mašlemi ve vlasech, se zdála nadobro odbytou.

Zní to tak trochu jako ironie, že travestování, které se zdálo již" odbytým, vzkřísilo se ? bujnému květu u příležitosti podniku, který nesl na svém štítu právě heslo prohloubení studia národopisného — u příležitosti Českoslovanské Výstavy Národopisné. Pořádány výpravy z venkova, slavnostní průvody a všeliké produkce, kde bylo třeba celé spousty skupin, a tyto musely se, vezmi kde vezmi, vystrojiti v „kroji


*) Na význam tohoto poznání originálních krojů byl též položen důraz v Průvodci po bazaru, v jehož závěře zvláště na výšivkovou zdobu naše dámy jsem upozorňovala.

Předchozí   Následující