Předchozí 0276 Následující
str. 246

rukojmím dvě neděle napřed znáti dáno bylo, aby jeho Víta na zámku Střele postavili. Ale on Vít na ten spůsob rukojmí míti nemoha, zanechán byl u vězení. A potom pan hofmistr s ouřadem horním z téhož vězení, aby se v huti hydruňk [sic] nedál, jeho jsú na rukojmě na postavení u nás dali. A tak ta věc až do soboty nyní pominulé jest stála."

„I tu pak dodáno jest nám psaní od p. Václava Leskovce. Jim se na nás dopisuje, jako bychom na spůsob předjmenovaný jmenovaného Víta z vězení pustiti rozkázali, tak jakž tomu z přípisu téhož psaní*) v tomto listu přiležícího vyrozuměti ráčíte, čemuž my odpíráme. I nepochybujem, že tomu všemu VMt, což se tu zběhlo a jakú by nám těžkost p. Václav Leskovec učiniti chtěl, z tohoto oznámení našeho gruntovně ráčíte vyrozuměti. Ješto se vidí nám, že tu ne na nás, ale předkem JMti p. mincmejstra a úřadu horního, pod jichž správu a vrchnost on Vít kovář jakožto dělník horní náleží, se dotýče a, půjde-li ta věc ? dalším odporům, dotýkati bude. Nebo vidí se nám, kdyby z strany vydání lidu horního takové věci měly svůj průchod- míti. že by JMKé nyní i na potomní časy, kdyby dělníkův nebylo, musila znamenitá ujma a škoda nastati. Neb ráčíte VMt dobře znáti, že hory nákladníky a dělníky stojí."

„A protož v takové věci k VMtem se utíkajíce, VMt žádáme, i prosíme, poněvadž se tu dělníka horního JMKé dotýěe, že se v to na místě


*) List páně Leskovcuv Kutnohorským ze dne 22. května t. r. zní takto: „Službu svú vzkazuji ??. Jakož jest pan Adam Budovec ? žádosti jistým osobám z prostředku vašeho ? němu vyslaným propustil Víta kováře, člověka pod. daného mého dědičného, teď po hodech těchto velikonočních nyní pominulých z vězeni u vás na Horách Kutnách, z kteréžto vězení měl jest mně týž Vít kovář, poddaný muoj, tehdáž po lidech mých nazchvále k vám ode mne k vám na Hory Kuttny vyslaných ke mně na zámek muoj Střelu přiveden býti. Ale jaká jest žádost na pana Adama Budovce skrze osoby úřední z prostředku vašeho vyslané ? němu na místě vašem i všeho úřadu vzložena, a to taková, že jsú ty osoby jisté z prostředka vašeho vyslané připověděly, že se týmž Vítem kovářem, poddaným mým, dostatečně ujistiti chcete pod 50 kopami gr. č., když bych já vám koli dal dvě neděli napřed věděti a vás napomenul, aby mi Vít kovář, poddaný muoj, od vás na zámku mém Střele v moc mou aneb úředníku mému anebo komu bych na místě sve'm poručil, postaven byl pod propadením těch 50 kop gr. č. A protož já vám věděti dávám a vás napomínám, abyste to tak oppatřili, aby mi Vít kovář, poddaný mnoj dědičný, na zámku mém Střele podle té přípovědi od jistých osob z prostředku vašeho panu Adamovi Budovci vyslaných v moc mou postaven byl, a to konečně do dvú nedělí pořád zběhlých od času vám tohoto listu mého dodání. A jestli by mi se pak od vás toho nestalo, musil bych, ač nerad, o propadem' základu na vás nastúpiti. I též vás žádám, že těm lidem na onen čas vyslaným pro téhož Vita kováře, což jest se jim, jakožto dobře zachovalým od rychtáře vašeho městského i od některých lidí lehkomyslných ublížilo u vás na Horách Kutnách i co jsú poddaní moji skrze tu práci živnosti své doma opouštějíc vzali a utratili, že jim to všecko ? skutečné nápravě bez dalších odtahuov přivedete, aby nebylo potřebí o to dalších zaneprázdnění a útrat vésti. Dám na Střele v pátek před slavným hodem sv. Ducha seslání léta páně oc LVI. — Václav Leskovec z Leskovce a na Střele."

Předchozí   Následující