Předchozí 0302 Následující
str. 272

Obrázky z oltáře karlínského (r. 1866 neb 1867 malované) jsou ostatně s hlediska našeho i tím zajímavý, že Mánes v zlacené plochy pozadí vryl ornament, který jest vyvozený z prvků primitivních výzdob-ných motivů lidu slovenského.*) Že Mánes s oblibou právě primitivní výrobky umění lidového studoval a si zaznamenával, na místě tomto jsem již svým časem podotkla.

Poslední dobou dostalo se mi do rukou zase několik dokladu o Mánesových studijních cestách. Náhoda přivodila opakový pobyt jeho v Čechách severovýchodních, v Sobótce, kdež u starého přítele rodiny, pana Firlingera, meškával. Odsud vycházel do okolí a přinášel si bohatou kořist kreseb památek architektonických, též chalup o dřevěných, štítech, ale žádné studie krojové, nepřestávaje litovati, že „v Čechách slovanské obyčeje upadají" a s nadšením vzpomínaje dojmů, z Moravy a Slovenska vytěžených.

Že Mánesa vedla cesta záhy z Moravy na Slovensko, podařilo se mi nyní na určito zjistiti. Chystali se již roku 1853 se svým bratrem Quidem vydati skupiny lidových krojů slovanských a zašel si za .tím účelem též rok po té do Polska. Tyto krojové obrazy měly býti v barevných litografiích vydány. Ze Svatojanské pouti Quidovy, která na sklonku r. 1852 byla kreslena, je datování těch moravských studií Josefových, jichž je tu použito,**) na rok 1851 neb 1852 zjištěno. Svoji velkou ' cestu slovenskou, kdež hlavně v nitranské a trenčanské stolici se zdržoval, vykonal r. 1854. Mám za vhodné tato fakta prozatím tu sděliti, dodatkem ke svému pojednání o národopisných studiích bratří Mánesů, ? nimž se, bohdá, ještě v Českém Lidu několikráte vrátíme.

Výzdoba židlí a lavic na Slansku.

Kreslí a píše Ferdinand Velc.

(Se dvěma zvláštními přílohami.)

Při sbírání předmětu pro národopisnou výstavu v Praze prošel jsem všecky vesnice okresu slánského, navštíviv tak každý domek, chalupu i statek. Při této příležitosti přišly v objev různé věci, které by byly časem jistě v zapomenutí došly, kdyby ruch národopisný nebyl na ně upozornil. Hledal jsem typ a formu ornamentiky domácího nábytku na Slansku, a tu překvapila mě neobyčejná různost řezaných lenochů židlic a lavic. I sebral a nakreslil jsem všecky, co dosud jich zachováno jest; tu byla police, onde zase čelo stolu dubového, jinde lavice, tu čelo postele atd. Přeptav a přesvědčiv se u majitelů, že nábytek ten byl skutečně v okresu zhotoven a ne odjinud sem donesen, směle mohu tvrditi,


*) Za upozornění na tuto analogii vděčím panu prof. Koulovi. **) Viz Český Lid, ročník VI, 6. 3.

Předchozí   Následující