Předchozí 0364 Následující
str. 324

K národopisným studiím Josefa Mánesa.

Píše Renáta Tyršová.

(Se dvěma zvláštními přílohami.)

Vracíme se zase ? thematu o významu národopisných studií Mánesových. Čím J. Mánes českému badání národopisnému posloužil, není pojednáním, které jsme o něm v Českém Lidu již přinesli, nijak vyčerpáno. Že Mánesovy studie krojové mají důležitost se stanoviska lidopisného, tušili ostatně ti, kdož práci jeho blíže znali, již hned, když z prvních cest po Moravě se navrátil. Když však Mánes později na základě studií těch volně dále tvořil směrem, který od způsobu selských genrů i u nás po vzoru německém oblíbených zásadně se lišil, bylo těch, kteří významu jeho typického obražení českého lidu rozuměli, napořád méně. I dojem de^ky Staroměstského orloje, který co do výsledků tlumočení bytosti lidu je kulminačním dílem Mánesovým, vzbudil jen docela ojedinělé odezvy z per literátů Mánesovi blízkých.*)

Zmínila jsem se již svým časem v Českém Lidu o Mánesových kresbách k českým národním písním. Zdá se mi, že bližší přihlédnutí ? této skupince prací našeho mistra nebude zde od místa a že právě v listě věnovaném studiu českého lidu je povinností poukázati ? takovým projevům uměleckého tvoření, v nichž povaha lidu je vystižena rázovitými rysy, kteréž jsou výsledkem hlubokého vniknutí v onen výraz duše lidové, kterýmž je národní píseň.

Nepodařilo se mi dosud nalézti doklad zdali illustrace ? písním byly Mánesem kresleny s určitou nadějí na souborné jich vydání. Jest jisto, že Mánes dlouho se zanášel myšlénkou tlumočiti kresbou písně lidové. V zpěvníku, který si jako mladý muž, dle mody tehdy panující, založil, zapsal si vedle umělých písní a zpěvů vlasteneckých též několik písní národních a načrtnul k nim sem tam drobounkou illustraci neb zdobnou iniciálku. Nicméně jsou kresby nám zachované vesměs původu mnohem pozdějšího, jedna z nich je dokonce z r. 1868 datována. Reprodukována . nebyla z illustraci, ač některá je velmi podrobně prokreslena a i noty do ní vepsány, žádná za živobytí Mánesova. Soudím, že snad Mánes pomýšlel na uskutečnění souboru illustraci k českým písním z rukou různých jako premii Umělecké Besedy. Bylť aspoň na jeho podnět vypsán výtvarným odborem r. 1863 konkurs na illustrace ke čtyřem národním písním, kteréž se měly do června Mánesovi doručiti.

Nemůžeme ani dost litovati, že Mánes vida, že také tyto jeho úmysly, jako tak mnohý projekt jiný ? uskutečnění neuzrají, ponejvíce zůstavil skizzy k illustracím bez konečného propracování. Znám kreseb celkem kolem


*) Viz Česká Včela 1866, p. 11.

Předchozí   Následující