Předchozí 0458 Následující
str. 418

dvě vysoké tyče s kyticí na konci, dosti od sebe vzdálené. Na prvé tyči vlál též červený šátek a na druhé stuha červenobílá. I v Hergetově cihelně u samé Prahy byla kytice na tyči. Později dověděl jsem se, že tento den slaví se také v cihelnách okolí města Slaného. Pátral jsem tedy dále, a na můj dotaz v čas. Spol. přát. starož. českých došla mne jediná odpověď, které užiji v dalších řádcích.')

Stejně slaví se den tento na Zbraslavsku, jako na př. v Nových Dvorech a Modřanech. Svátek sv. Anny, ač nezasvěcený, ale přece hojně slavený, jest cihlářům takovou dobou slavnostní, jako obžinky hospodářům. Den před tím v cihelně vše se učistí a někteří z cihlářů jdou do lesa nařezat nejlepších smrčků, jež potom ověnčené pěknými stuhami a barevnými ozdobami papírovými upevní na vršek každé peci, na svých domcích i na domě mistra nebo správce cihelny. Smrčky ty lze viděti již z daleka; malebně okrašlují cihelnu. I kantýna jest vyzdobena Ráno v den sv. Anny jde jedno děvče z cihelny v národním kroji s kyticí v ruce, doprovázeno jsouc ostatními, k pánu cihelny, kdež přednese pěknou báseň s prosbou, by mu Bůh dal ještě častokráte dočkati se tohoto krásného dne. Pán dá něco na penězích za odměnu, nebo jim dá piva a hojně pečiva, které byla napekla paní cihelny již den před tím. Pak jdou všichni do chrámu Páně i s majitelem cihelny. Po skončených službách Božích jdou do hospody nebo domů, kde již jest uchystán veliký sud s pivem a čeká objednaná hudba. I ostatek dne prožijí v náladě sváteční, nepracuje se, ale za to se hoduje; když jest sud vypit, všichni účastníci složí se ještě na pivo. V kantýně se tančí jen což. ? večeru přichází tam i mladší lid tancechtivý z okolních vesnic, ale nezhrdnou ani staří, čekající na nějakou tu sklenku piva. A tak to veselí trvá do noci. Nazejtří také se nepracuje, vyspávají, odpočívají a dojídají i dopíjejí zbytky včerejší.

Také v cihelnách za bývalou Žitnou branou místy ještě dnes cihláři uctívají svou patronku, sv. Annu. Tak na př. ve Strašnicích asi před třemi lety konala se naposled zmíněná slavnost takto: Časně ráno muži měli již připravené kytice, jak možno nejkrásnější, pro své ženy, které v šatě svátečním šly pak s nimi k majiteli cihelny; tomu podaly nejkrásnější kytici, blahopřejíce mu zároveň. Pán podaroval je penězi, aby mohli všichni ten den náležitě oslaviti. Někde chodily ženy též po pánech, kteří odebírali cihly, a přály jim rovněž nebo zazpívaly, začež byly od nich odměněny. Muži s dětmi krášlili zatím cihelnu. Cesta ? ní byla ozdobena slavobranou s praporky a stužkami. U této brány stál jako na stráži hastroš, pokud možno hodně „bachoratý" a ověšený stužkami. Na „place" bylo zapícháno smrčku, připraveny byly lavice a stůl. Kde bylo včera ještě plno cihel, bylo již ráno rovné, umetené prostranství, kamž uvedli hudebníky, aby se rozveselili při zvučných nástrojích, tanci


') Zaslal ji p. Karel Srnka ze Smíchova, začež mu zde děkuji. Jest to zpráva o Třebotově, zde na str. 420 a o cihelnách u Smíchova, str. 419. Ostatní zprávy shledal jsem sám.

Předchozí   Následující