Předchozí 0014 Následující
str. 1

Robota na Kojetínsku.

Podle zpráv robotířů podává Ondřej Pisch. *)

Robota je ta tam. Očití svědkové vymírají, a dorost nemá jasné představy o svízelích poddaného sedláka. Abychom zachovali obraz roboty z okresu kojetínského aspoň v hrubých rysech, podáváme krátký nástin trapných dob roboty dle podání pamětníků.

Na otázku, co byla robota, odpověděl staříček Josef Krejsa z Po-půvek: To byla povinnost obdělati panské pozemky „našima liďma", ale ne kdy my jsme chtěli, nýbrž kdy se pánům zachtělo. Člověk vypravoval se na jetelinu nebo měl rozdělanou práci svou v poledne nebo večer — vše jedno — tu dráb ') přišel, nařídil rychtářovi 2) na robotu, a my jsme musili své práce nechati a jíti nebo jeti, ať bylo bláto nebo ne. Mnohdy mohl hospodář i s čeledínem pomrznouti, ale nespomáhalo: koně musil okuť a jeť.

A při tom nesměl hospodář nebo čeledín3) na drába škaredě po- . hládnouti nebo jemu odmluviti! Dráb mohl nadávati, jak chtěl, ale robotíř musil s ním mluviti s kloboukem v ruce, sic byl zbit a kromě toho v sobotu zavřen i s rychtářem, protože tento měl onoho napome-


*) Děkuji též za laskavé zprávy slečně Amalii Tomanové v Kojetíně, kteréž tento článek připisuji.
') Dráb byl panský dozorce nad robotíři. Někdy dohlížel při práci kancelářský praktikant, jenž byl v kanceláři „na cvičeno". Na mlátě vedl dozor ,.p o k 1 a s n ý", při mlékaření a u dobytka vůbec „š vé ca r" (= š ífář), na sýpce „o bruč i". Purkrabí řídil věci kancelářské a vrchní věci právní a kontribuční.
2i Rychtář pořádal robotu; jinak nerobotoval. Byl v každé obci ustanoven od vrchnosti. Také představený obce — jako císařský — nebyl povinen robotou.
3) K čeledi patřili pacholek, děvečka a pohůnek.

Předchozí   Následující