Předchozí 0029 Následující
str. 16

Čís. 1. Lajbl.

Hoši svobodní, „junaki" nosí:

1. Pěkné čižmy s vysokými podpatky; holínky jsou na okraji lemovány červenou tkanicí, v předu na způsob srdce vykrojeny, odkud visí dolů dlouhý, hedvábný, tmavočervený třapec. (Viz podobiznu v G. L. z r. 1898, seš. 4., str. 273.)

2. Červené, soukenné „hlače", také „cimazinki" zvané, k nohám těsně přiléhající, ve svrchní stehenní, přední části modro a zároveň někdy také. žluto s vrchu dolů hrotovitě vyšité, modrými, pod pasem přišitými šňůrami vyšňořené a pásem (pás = „rapac") v okraji „hlači" provlečeným k tělu přitažené. Hlače mají v předu jen jednu kapsu: „žjep", v níž nosí se bílý kapesník, konečky svými z jedné nebo z obou stran kapsy čnějící. (Viz tutéž podobiznu.)

3. Košili („košula") bílou s rukávy u pěstí poněkud rozšířenými a bohatě červenou nebo bílou bavlnou vyšívanými. U krku nezapíná se ani na knoflík, ani na háček, nýbrž límec její má na koncích přišité bílé, hedvábné pentle, jimiž se pod bradou přivazuje, dělá mašle a konce její viseti nechávají. Prsní, levá strana košile překládá se něco přes pravou tak, že prsa jsou zcela zakryta; přeložená strana jde ku pravému .rameni, kde bílou, hedvábnou pentlí svazuje se s druhou pentlí na košili na rameni přišitou a udělá se druhá mašle. Jsou tedy na krku vždy dvě mašle: jedna pod bradou a druhá vždy na pravé straně krku! Přeložená prsní strana košile jest od krku dolů červenou bavlnou bohatě vyšívána. (Vyobr. č. 2. ve středu.)


Předchozí   Následující