Předchozí 0028 Následující
str. 15

všechno obmezeno se uevynachází, pročež důvěřujíce se k němu, že to nejmenší milostivé vrchnosti ku škodě nepřipustí, nýbrž ve všech povinnostech bedlivej, pilnej a rozšafnej být, tomu všemu dle nejvyšší možnosti nepřipustí.

Dáno na zámku Dymokurském, Létha a dne ut supra.

Frantz Josef Olša m. p., Hauptman.

Že já níže podepsaný vedle té mě vydané Instructi ve vší pilnosti a věrně postupovati chci a povinnen jsem, připovídám pod ztracením vší mé mohovitosti.

Jan Jirsák m. p., obršafář chotěšický.

Kroj moravských Hrvátů.

Národopisné obrazy. Kreslí farář moravských Hrvátů v Gutfjeldě. Alois Malec

(Se 14 vyobrazeními.)

Kdyby pravda bylo, že šaty dělají člověka, musel by Hrvát ve svém národním kroji býti nejlepším člověkem na světě. Neboť parádní kroj jeho jest skutečně velmi krásný, malebný. V úsudku tom shodují se všichni nepředpojatí posuzovatelé: prostí i učení. Podobá se slováckému, není s ním však totožný.

Kroj Hrváta záleží ze šatu parádního, svátečního a ze všedního,, do práce. Všední šat jest u malých i velkých stejný v letě i v zimě. Jest pohodlný a nejvýš praktický. V čas veder letních chodí všichni boso. Mužské pohlaví má bílé, plátěné, široké „gatě" (ale užší a kratší než Slováci), bílou košili se širokými u pěstí rukávy, červenobílými tkanicemi pod krkem a na pravé straně krku přivázanou, a na hlavě všední klobouček. Ženské nosí krátké, něco málo pod kolena sahající, světlobarevné sukně, „oplječe": košili s krátkými, baňatými rukávy v nad-loktí staženými, na hlavě „facuov": šátek červenobarevný, pod bradu zavázaný. Je-li chladněji, obují se „postoli" : boty, a obleče obnošenější „řekl" (podobný špenzru). Sem a tam viděti krátkou jubčičku a kaza-bajku. V zimě malí velcí oblékají starší, kozí pošité „hlače" (těsně přiléhající kalhoty) a bílý kožich, jdoucí až na paty, — ženské pak krátký, po pás sahající kožíšek, na hnědo zbarvený. Kožich se z jara dlouho neodkládá a na podzim záhy obléká. Hrvát říká česky: „Do Svatého Ducha nespouštěj se kožucha, — a po Svatém Duše choď pořád v kožuše."

Na neděle a svátky, do města a za rozmanitých jiných příležitostí, na pr. jde-li za kmotra, na pohřeb, svatbu atd., Hrvát obléká šat parádní. Jest jiný u svobodných a jiný u ženatých. t,


Předchozí   Následující