Předchozí 0027 Následující
str. 14

svěřené, podobně na šafáře, hospodáře, mlatce a čeládku dvorskou nejlepší a opatrné zření míti tak, aby ani jeden ani druhý milostivé vrchnosti se nezpronevěřili a kdyby od někoho, buď on kdo buď, podobného cos spatřil a viděl, ihned to oznámiti má; an by se pak nestalo, a on to zatajil, skrze to náležitě a ostře trestán bude.

6. Na mlatce nařízené též bedlivý pozor dáti tak, aby časně na mlácení se dostavili, obilí pak ze slam dobře vymlacovati a vyčistiti hleděli a jak nahoře dotčeno, se nezpronevěřili, nýbrž věrně konali.

7. Strany setí obilí obzvláštní pozor a pamět nésti a kdyby pří-ležitý čas k tomu sloužil, časně oznámiti a nařízení toho shotoviti. Při setí pak pokaždý pro uvarování všelijaké podezřelosti a nevěry osobně býti, při něm bedlivě pozor míti a kdyby nepořádného co se konalo, to přetrhnouti a k tomu vyjeviti.

8. Na největšej sobě poručeno a v paměti míti bude, aby pak skrze panský, lidský i jiný neznámý dobytek v obilích, též lukách žádná škoda se nestala.

9. Na rybníky, které do jeho revíru patří a pod správu jeho náležejí, bedlivě dohlížeti, tak aby jak splavy i jiné nevyhnutedlné správy, které tak zapotřebí jsou, pro uvarování všelikých škod dobře zaopatřené byly, v času pak zimním strany otvírání rybníkův a prosekávání ledu dobrý a bedlivý pozor a je denně třikráte prosekávati dáti.

10. Podobně pod jeho správu a revíru patřících lesů, aby jak skrze odcizování dlouhého i sáhového dříví žádná škoda nenásledovala, bedlivě pozorovati, při tom na zvěř, jak by se ta koliv jmenovati mohla, podobně bažanti i koroptve, tak aby v tom skrz cizí i domácí lidi, buď on kdo buď, žádného nevynímajíc ani sám se toho nedopouštějíc, žádná překážka a škoda činěna nebyla.

11. Též jemu svěřené dvory, lesy a rybníky nejméně za den jednou sjeti, ve vší pilnosti je shlídnouti a skrze to všelijakých škod vystříhati; proto také i k tomu cíli na jednoho koně panský obrok se jemu pasiruje.

12. Poddaný k vykonávání robot a čeleď dvorskou jich povinnosti na všechen způsob a ostře k tomu vésti, a když by takový a který v tom poslušnost svou nezachoval, o tom mně časně oznámiti.

13. Klizení sen a votav v času příležitém před sebe vzíti, které aby dobře suchý a né mokrý neb shnilý sklizené a tu kde patří a nikam jinam svezené byly.

14. Žádným způsobem buď sám aneb skrze domácí jakýchkoliv darův neb poplatky stran přehlížení a pasirování robot od poddaných bráti, buď kmotr, strejc aneb jak by se jmenovati mohl. Pro žádnou vymyšlenou věc pod velikou pokutou toho ničeho se dopouštěti nemá, nýbrž ve všem a k užitku milostivé vrchnosti věrně a upřímně, jak na poctivého člověka přináleží, se chovati nepomine.

15. A poněvadž od sena, slámy, aneb ničeho jinšího panskýho, jakýkoliv jméno by míti mohlo, nebrat a jinším takové nedopouštěti pod pokutou 10 zl. Tak jak jeho povinnosť s sebou přináší, v této Instructi


Předchozí   Následující