Předchozí 0038 Následující
str. 25

Čís. 10. Kuolarini IV.

nými na okrajích pruhy nosí také vždy hoši svobodní. — V zimě nenosí se „mentije", nýbrž „kožuh" dlouhý, bílý, a o slavnostech, do kostela atd. přes „kožuh" modrý plášť. Na cesty a do deště bere se sem tam halena. Z mužského oděvu vyšívány jsou: sváteční košile svobodných, hláče a řekl.

V kroji ženském převládá barva bílá, červená a modrá. Svobodná děvčata nosí:

1. „Faldovačky", lehké čižmy bez třapců.

2. Krátké, velmi široké sukně barvy bílé, červené, modré nebo pestrobarvé. Svrchničky letní jsou z hedvábí, lehkého sametu nebo květovaného kanafasu, zimní z červené vlny, protkané květy a listy. Při dolním okraji jsou pentlemi v rozmanitých barvách lemovány. Spodničky jsou bílé nebo pestrobarvé.

3. Fěrtoch bílý, červeně vyšívaný. (Vyobr. č. 3.) Nebo fěrtoch černý, modrý, vyšívaný bavlnou bílou, žlutou, červenou, zelenou a modrou. (Vyobr. č. 4., 5.) Tyto jsou starší a nosí je vdané. Hojně jsou také rozšířeny fěrtochy květované: tibetové, pestrobarvé kartounové, zámožnější mají hedvábné, sametové: červené nebo modré. Kolem pásu zdobí se červenou nebo modrou dlouhou pentlí.

4. „Opljeée", ženská košile. (Vyobr. č. 6.) Jest to tenká, krátká (jen 60 cm. dlouhá) košile s rukávy půl lokte širokými, až ku pěsti sahajícími, na okraji a pod rameny stkvostně zelenými, žlutými, červe-


Předchozí   Následující