Předchozí 0045 Následující
str. 32

na plochách ku šířce nepoměrně delších bývá výlučně jen laskavec, peří, rozinarýn a sekavky. Vrchního, polokruhovými výřezi opatřeného okřídlí, nebo také bedna kozlubu užívá se obyčejně za pamětní desku, tam bývá průpověď s letopočtem, se jménem hospodáře nebo stavitele. Umístěn-li nápis na bedně kozluba, jsou vyplněny polokruhové výřezy okřídlí též růžicemi.

í Malování děje se, jak už vzpomenuto, na dřevěném, vápnem obíleném podkladu barevnou hlinkou, jež rozředí se mlékem. Vedle barvy černé užívá se ponejvíce tmavočervené a modré, které se zvláštní rudostí dřeva starších chaloupek velmi pěkně souhlasí. Méně užívá se barev žluté a zelené.

Paběrky z archivů domácích i cizích.

@P@I. Ještě něco o čarodějnících. Z archivu Musea král. Českého sděluje Vácslav Schulz.

I. Ještě něco o čarodějnících. Z archivu Musea král. Českého sděluje @A@Vácslav Schulz.

Na str. 177—-180 VIII. ročníku tohoto časopisu podal jsem zprávu o Janovi Holém, který r. 1648 v Cerhenicích jako čaroděj k smrti byl umrskán. V čem čarodějnictví jeho záleželo, není z akt dosti zřejmo. Dokázali mu jen, že roztlučenou spálenou topinka sousedům do piva sypal. Ta ovšem má prý kouzelnou moc, všeliké živé tvory vysušuje; ale smrt za toto provinění byl přece jen trest příliš veliký.

V archivu musejním zachovalo se ještě několik zpráv o stoupencích černého umění. Podávám je zde v pořadu časovém:

I.

1589 d. 8. dubna v klášteře SedlecJcém. — Opat Jiří Taxer dává Janu firadavičkovi, úředníku svému, plnou moc, aby jej na právě města Kouřimě zastupoval proti Kateřině šafářce g čarodějnictví obviněné.

My kněz Jiřík Taxerus opat, kněz Jan Převor i všicken konvent kláštera Matky Buoží v Sedlci a Skalice známo činíme tímto listem naším přede všemi a vzláště tu, kdež náležeti bude. Jakož sme sroceni při právě města Kouřima v středu pO provodní neděli létha tohoto etc. osmdesátého devátého k vinění Kateřiny šafářky někdy ve dvoře našem při klášteře Skalici z čarodějnictví, v čemž se slyšeti dala i skutek v témž dvoře se toho našel etc, z kderéhožto čarodějnictví a takové po-hrůzlivé věci nemohouce sami osobně k vinění státi, zmocnili sme a tímto listem dáváme plnu moc poroučejíc Janovi Bradavičkovi, úředníku našemu, plnu moc i právo a což přitom vedle práva náležeti bude, všeckno učiniti


Předchozí   Následující