Předchozí 0047 Následující
str. 34

Odpovědi žádám. S tím milost Pána Buoha rač bejti s námi. Datum na Přebozech v pondělí po družebné neděli létha 1599. — Mikuláš Pře-bozský z Zásmuk.

Slovuttné a vzáctné oppatrnosti páuům purgkmistru a raddě města Kouřima, pánům přátelům a sousedům mým milým.

III.

1609 d. 29. října. — Albrecht Křinecký ? Ronova, hejtman kraje Boleslavského, stěžuje si sněmu Jer.

Vaše Milost vysoce urozený pane pane, urození páni páni, urození ? stateční páni z rytířstva a slovutné a mnohovzáctnó poctivosti páni Pražané, Horníci a jiní poslové z měst, všickni tři páni stavové království tohoto českého, nyní při tomto sněme obecním na Hradě Pražském pospolu shromáždění! Páni mně laskavě přízniví a páni ujcové, švagkrové a přátelé moji zvláště milí! Na VMtí a vás vznášeje oznamuji, kterak jest teď nedávuích dnův nějaký Jan Kočí, člověk poddaný můj, pro své nešlechetné skutky a kouzla, skrze kteréž jest mně přes šedesáte kusů dobytka koňského umořil, ku právu útrpnému při právě města Kopidlna podán a jsouce útrpným právem tázán, tu jest také některé neslušné a podobné věci na Martina Janouška ze vsi Velikého Jeseníku, člověka poddaného mého, vyznal a takové své útrpné vyznání smrtí svou stvrdil. Kterýžto Martin Janouška jsouce též ode mne ku právu útrpnému při témž právě města Kopidlna podán, tu jest týž Martin Janoušků zase tolikéž některé neslušné a nenáležité věci proti Pánu Bohu a jeho svatým přikázáním čelící na Jana Mandelíka jinak Nežerku ze vsi Budiměřic, člověka poddaného JMti císařské, ? panství Poděbradskému náležejícího, (na kteréhož jsou již prve jiné čtyry osoby, totiž Jan Špička první, Jan Culík druhý, Mach Rokůsek, bratr jeho vlastní, třetí a týž Martin Janoušek čtvrtý podobné věci vyznali a táž vyznání svá smrtí svou stvrdili, pátá pak Anna Brokačka, ta strápena tolikéž jsouce konce svého pro nedostavení se jeho k vejvodu bráti nemůže, z čehož jest se týž Jan Mandelík, jinak Nežerka nikdy při žádném právě nevyvedl), jakožto psance nevyvedeného vyznal a takové vyznání své tolikéž smrtí svou stvrdil a spečetil.

Když jest pak týž Martin Janoušků na téhož Jana Mandelíka takové vyznání učinil, tu jsou purgkmistr a konšelé města Kopidlna o tom psaním svým panu Mikulášovi Klusákovi z Kostelce, JMti císařské hejtmanu panství Poděbradského, o postavení téhož Jana Nežerky ? vejvodu učinili. Ale týž pan hejtman jest toho neučinil, než o to se ku pánům raddám JMti císařské zřízené komory v království českém o dobré zdání utekl a maje sobě o tom z komory poručeno, aby jeho ? vejvodu dostavil, v tom jest jeho Jana Nežerku, když jest týž Martin Janoušku již


Předchozí   Následující