Předchozí 0049 Následující
str. 36

a to tak, když sem v pondělí masopustní již minulý z rozkazu Její Milosti paní paní Lidmily Berkovny etc. při svadebním veselí Mikuláše Koláře spolu s mládenci jinými při tom byl i takž potomně, když sme na zámek u večer JMti paní služebnice doprovodili, tu Její Mt paní poručiti ráčila, abychme v městě pokojně panny a paní do příbytkův jich vyprovázeli, tak jakž toho při městě starobylý pořádek býval a jest, což sem tak učinil i s jinými. A když sem mimo duom Petra Vavrouška šel, tu jest Jan Suchý píseň začal, kterážto u Boha i u lidí bohabojících v úšklivosti jest. Tu sem Suchýho napomínal, aby takovýho zpívání zanechal, že tudy panny i některé paní městky jdou. Tu on Suchý mně na cti mé jest utrhal velice, abych jej, račte odpustiti, v zadek líbal, aby mne hrom zabil a hromy mi dával, a to častokrát opakoval. To sem od něho všecko snášel. Až potomně, když sem do domu pana primátora nynějšího šel, zrá[d]cův mi světle nadal v mé uši, což sem sobě na něj lidmi, kteříž toho času tu přítomni byli, osvě[d]čil. V tom Vašich Milostí jakožto práva spravedlivého za opatření žádám, tak jak v sobě zřízení zemské šíře již obsahuje a zavírá pod literou ? 19, kteréhož za přečtení žádám, poněvadž zoumysla beze vší příčiny ode mně jemu daný na cti mě vysoce zrádcův mi nadávajíc zhaněl, jak se jemu dobře líbilo, což mi jest dosti lítostivé. Než jestliže byste mně v tom opatřiti neráčili (což tý naděje do Vašich Milostí nejsem), již bych to JMti pánu svému oznámiti musil, neb o tom dobrú vědomost míti ráčíte, jsouce já mezi Vašich milostmi v městě tomto v mladosti své i zrodilý, nikda sem se tak nechoval, abych co zrádného činiti měl a v tom bych VMtí nerad dalšími popisy zaneprázdňoval. Pakli bude tomu chtíti, bude na škodu jeho. V tom se Vašich Milostem ? spravedlivému opatření jakož právu poručena činím. Actum v pondělí po neděli Oculi leta 69.

Jiřík Vodička, řemesla krejčovského.

Popis první žalobní ode mne Jiříka Vodičky, řemesla krejčovského, ku právu se pokládá.

@P@III. Stínání kohouta r. 1794 v Bělé ? Bezděze. Podle originálu v tamějším archivu podává Dr. V. J. Nováček.

III. Stínání kohouta r. 1794 v Bělé ? Bezděze. Podle originálu v tamějším archivu podává @A@Dr. V. J. Nováček.

Prothocollum commissionis držaný v místech radních města Běly dne 18. Sept. 794 u přítomnosti pana Jozefa Zumana, purgmistra, pana Jozefa Coufala, rychtáře, a Ignacia Steinbrenura, actuaria.

Václav Finkaus, tovaryš soukenický a městský synek zdejší, žaluje oustně právně proti Jozefovi Beyrovi, mlynářskému tovaryši a též synku zdejšímu, že totižto dne 16. Septembris r. b. po polednách chasa zdejší dle svého obyčeje kohouta na rynku stínala, on žalující v veřejnosti na rynku s Józefem Coufalem, Józefem Richterem, též Jozefa Mittenhubra tovaryšem Václavem Zumanem a dvoumi Cumpelíkami bratřími při tom


Předchozí   Následující