Předchozí 0054 Následující
str. 41

Příroda kmotrou národní písně.

Podává Alois Hlavinka.

B. Malby.

Mnohem zajímavější, protože umělejší než ozvěny zvuků přírodních, bývají malby jevů přírodních nezvukovych, jmenovitě zrakových. Co viděl člověk okem, mimoděk maloval hrdlem, nápěvem.

Všecky smysly jsou ústrojně spojeny, jako větve jednoho kmene-Podobné dojmy v ten neb onen smysl působí v duši podobnou náladu. V nedostatku slova z oboru jednoho smyslu pomáhá si člověk pokud moha nejpřípadnějším slovem ze zásoby slov smyslu jiného.

Nejpodobnější a nejpříbuznější jsou si zrak a sluch: jasná, temná barva, jasný, temný hlas; křiklavá barva, zřetelná řeč atd. atd. Francouzský kritik napsal o křiklavém obraze: »To modré nebe křičí, ta zelená tráva štěká, to žluté listí vyje, a varujte se toho pána uprostřed té kočičiny, aby vám nevyškrábl oči.«

Jinak působí v mysl lidskou oděv barvy světlé, jinak tmavé; jinak obloha jasná, jinak temná; jinak jasní beránci na nebi, jinak chmurný mrak. A dle vniterného dojmu bývá i ve zpěvu ozvěna nebo malba. Lidé hlasité řeči a živé gestikulace rádi se šatí světle a pestře, usedlá a klidná mysl libuje si barvy tlumené, řeč mírnou.

Mají-li tyto a mnoho jiných okolností nemalou důležitost při tvorbě pouhého slova i souvislé řeči, tím zajisté více mohou působiti ve vzniku zpěvu. Čím pronikavějšího a vnímavějšího ducha býval který lid a čím bedlivěji si všímal přírody kolem sebe: tím více rozmanitosti a přirozené pravdivosti nasbíral a naskládal do svých nápěvů, do svého zpěvu.

Vyšší ton v hrdle poznačuje se významně vyšší notou v písmě-Proto lze malůvky dobře a názorně zobraziti psanými notami, třebas původní skladatel maloval jen živým hlasem, o nějakých notách snad ani nevěda.

Napodobiti zvukem nezvučné jevy přírodní podařilo se jen nejlepším mistrům — a národní píseň má v tom umění případy a vzory skoro nedostupné dokonalosti a krásy. Při tom i jisto jest, že nevznikly snad z nějakých uměleckých a vědomých choutek, nýbrž toliko z přirozeného pudu a čiré snahy po přesné shodě — po přirozené pravdě.

Maluje se východ slunce. Nápěv plný vznětu a vzletu.




Předchozí   Následující