Předchozí 0067 Následující
str. 51

A nyní ? závěrku ještě několik slov ? vlasteneckým paním a dívkám jihočeským.

Když loňského roku súčastnili jsme se sjezdu Klubu českých turistů v Domažlicích, kdež přítomni jsme byli provedení »Chodských přástek«, velmi se nám zamlouvalo, že tamní paní a dívky o národních slavnostech vystupují v původním a přesném kroji chodském a že toho výhradně jen užívají. Tam, s potěšením to konstatujeme, nespatřili jsme tak nechutnou míchanici různých možných i nemožných krojů lidových, jak jinde tak dámy naše činí. My toliko prosíme a co nejvřeleji doporučujeme jihočeským sběratelkám krojů lidových, aby podnikly velkou výpravu na Kozačko, a aby, pokud ještě čas jest, sebraly tam veškeré cennější zbytky ženského kroje a bezpečně je uschovaly buď v místním museu nebo ve spolkové šatně. V Domažlicích má každý člen tamního pěveckého spolku ženského svůj vlastní původní kroj chodský. V tom kroji tedy původním necht dámy jihočeské o slavnostech vystupují, toho výhradně ať jen užívají, i nepochybujeme, že výtečně jim bude slušeti.

A netoliko to; pozornost budiž věnována i původním kozáckym písním a tancům, které dosud zůstaly nepovšimnuty. Snad některý horlivý sběratel podle vzoru slečny ředitelky Em. Fryšové v Soběslavi také ujme se vděčné a záslužné práce.*)

K národopisným studiím Josefa Manesa.

Píše Renáta Tyršová.

(S dvěma zvláštními přílohami.)

Ve volných kapitolách, kteréž o národopisných studiích Mánesových tuto ? sobě řadím, dotýkám se jednotlivých stránek tvoření našeho mistra, pokud souvisejí s bádáním, jemuž Český Lid jest věnován, aniž by se mi prozatím o soustavné vyčerpání látky jednalo. To ponechávám


*)Pozn. red. Ovoce záslužné činnosti slč. řed. Fryšové vídali jsme již na Národopisné Výstavě a o další neutuchající činnosti poučila nás výstava v Soběslavi, o níž vydal snaživý Musejní spolek soběslavský zvláštní knihu (viz v tomto čísle mezi referáty). Pro srovnání s popisem v článku p. řed. Lega připojujeme výběr vyobrazení kroje blatského, jak byl na výslavě vypraven a vystaven znaleckým uspořádáním slč. Fryšové. Zdá se, že hranice kroje kozáckeho a blatského není ještě přesně stanovena. Tamější odborníci ovšem nejle'pe spor rozhodnou, ale dojem kolísavosti mezi oběma přece jen se poněkud vtírá. Slečně E. F r y š o v é a p. K. L u s t i g o v i, správci musejních sbírek soběslavských, vzdává redaktor č. Lidu upřímné díky za laskavé sprostredkovaní, pokud se týče přiložených zdařilých vyobrazení.

Předchozí   Následující