Předchozí 0080 Následující
str. 57

pentlení hlavy nevěstiny, jehlicemi prizdobené. Dle detailu košilky jen zběžně načrtnutých domnívám se, že studie tato někde na Domažlicku vznikla, není však vyloučeno, že náleží do serie motivů jihlavských, neboť i na tomto akvarelu pečlivě pracovaném není nijakého označení. O studiích Mánesových na sever a severovýchod od Domažlic konaných víme, avšak žádná z nich — pokud krojových motivu se týče — není ve sbírkách obrazárny v Rudolfinu uložena.

Studie Mánesovy dostaly se do sbírky Spolku vlasteneckých přátel umění ponejvíce z rukou Dra. Františka Skrejšovského, tehda majitele Světozora, jiná, méně obsažná a cenná kolekce, v níž národopisných studií je poskrovnu, zakoupena od Mik. Lehmanna před lety mým prostřednictvím, některé partie pak získány od sestry Mánesovy Amálie. Skrejšovský zakoupil studie a náčrtky rovněž od slečny Mánesovy a přenechal je pak spolku za jejího souhlasu, záleželoť jí na tom, aby studie — jichž bratr vždy tak vysoce si cenil — do některé veřejné sbírky byly pojaty. Několik listů, a to snad nejkrásnějších, dostalo se do Městského Musea — o těch příště. Co v majetku Amálie Mánesovy ještě zbylo, přešlo po její smrti koupí ponejvíce do rukou soukromých, jak vím ze seznamu pozůstalosti, který v originálu u sebe chovám.

Ze studií Mánesových ve sbírce Vlasteneckých přátel umění rozpoznala jsem jako motivy ke krojům v užším smyslu českým náležející jen těchto málo: Pentlení hlavy nevěsty, podrobně provedený akvarel, při něm detaily, č. 37. Ženská v šátku, z profilu, č. 44. Děvče v šněro-vačce od zadu (k vůli úpravě šněrovačky), kresba tužkou, č. 169. Děvče v šněrovačce od předu, kresba tužkou, č. 176. Holčice z Plzeňska z profilu a od zadu, hlava se stužkou, kresba tužkou, č. 158 (162). Dvě Plzeňačky od zadu, kresba tužkou, č. 173. Karrikatura Plzeňačky na trhu, č. 4u6. List ze skicovky č. 55, trup a hlava ženy v pleně na temeni hlavy uvázané, s děckem v náručí, náčrtek tužkou. (Pokračování.)

Povídky z Rohozné.1)

Věrně dle vyprávěčů podává Ign. Hošek.

I. Vo Porkešoj.

VLavičným byl nejakéj sedlák, říkali mu Porkeš. Von povídal, že ten les patří bysterskejm pánom. Voni se toho ujali a soudili se vo to; Porkeš to musij votpřisahat. V lesi mu vykopali hlybokou díru, a ten pán mu přísahu předříkával. Dyš poslední slovo předříkal, deska2) i pod ním zlomila, a von spad do jámy a začal öernat, až docela ščernal a zemřel. A tet3) tam nedaí pokoj. Pekárek, co. se voběsil, ten ho tam viděl několikrát, dyš chodil krást dříví. Jednou šli hoši4) do lesa na bon a ti ho tam viděli taky. Mněl punčochy a střevíce a kalhoty


Předchozí   Následující