Předchozí 0100 Následující
str. 77

Hans Fraungruber, Herausgegeben von dem deutschen Volksgesang-Vereine in Wien, I. Jahrg., 1. und 2. Heft, Mai, 1899, 8°, 1—20 str. Vhodne připomíná redaktor Fraungruber: „Um der Verfälschung des echten Volksgesanges im Volke selbst wirksam zu begegnen, sollte'n die Landschulen fleissig das echte Volkslied und gute Lieder im Volkstone pflegen." Vděčný úkol též pro naše učitelstvo za účelem šíření pravých národních písní mezi lidem! — Časopis vydávaný od nového roku v Paříži (red. M. Tourneaux) „Revue des études russes" všímá si mimo jiné též historických a národopisných zjevů ruských. —¦ American Journal ofAnthropology bude vydáván místo časopisu American Anthropologist jakožto organ anthropologicke společnosti ve Washingtonu. V čele redakce Fr. Boas, sekretářem F. W. Hodge.

* Sjezdy. V Lindavě dne 4—7. září bude schůze německé a vídeňské společnosti anthropologicke. Z přednášek zasluhují zvláštní pozornosti: Zeppelin, Uiber die ethnographischen Verhältnisse unserer prähistorischen Bodensee-Bevölkerung. Makowsky, Der Diluvialmensch in Mähren. L. Wilser, Zur Stammeskunde der Alemannen. K.E.Ranke, Uiber den Bogen. W. Hein, Ein Beitrag zur Volkskunde. —¦ Redaktora č. Lidu došlo pozvání na mezinárodní sjezd pro dějiny náboženství v Paříži dne 3. září r. 1900. V čele komitétu je A. Réville, sekretáři L. Marillier a J. Réville. Jednotlivé odbory: I. Náboženství necivilisovaných. Náboženství v Americe před Kolumbem.

II. Dějiny náboženství ve východní Asii (Čína, Japon, Mongolové).

III. Náboženství egyptské. IV. Náboženství národu semitských. V. Náboženství ve Východní Indii a na Iranu. VI. Řecko a Řím. VII. Mythologie germánská, keltská a slovanská. Archaeologie předhistorická v Evropě. VIII. Dějiny křesťanství. — Zemězpytná společnost berlínská (Gesellschaft für Erdkunde) pořádá VIL mezinárodní sjezd zeměpisný v Berlíně dne 28. září až 4. října 1899. — Na sjezdu německých přírodozpytců a lékařů v Mnichově dne 18.—24. září t. r. bude zastoupena ethnologie a anthro-pologie zvláštním odborem, v jehož čele stojí prof. J. Ranke.

* Nákladné dílo o dějinách keramiky v zemích českých vydá podporou České Akademie prof. J. ?? ula.

* Národopisný Sborník bude vydávati ArchaeologickáKom-misse při České Akademii. Bude přinášeti celkové soupisy podobného asi druhu jako vydává sekce pro historické památky při téže Kom-missi. Za první číslo určeno dílo Dra. K. V. Adámka „Lid na Hlinecku". Právě se tiskne.

* Studia dialektologická po krajích československých konal prof. Bud d e z Kázaně, známý vynikající znalec nářečí ruských. Pobyl na Chodsku, na Blatech, v Moravě, na Slovácku a na Slovensku.

O srbském vyšívání lidovém tiskne nákladnou publikaci náš krajan a spolupracovník Českého Lidu prof. V. Titelbach. Bude míti 14 tabul vedle textu. Tabule jsou sestaveny podle jednotlivých krajů.


Předchozí   Následující