Předchozí 0139 Následující
str. 112

Z každé svině i prasete osazeného po 3V2 8T-> z každého ovčího dobytka již osazeného 2 gr. Při sv. Petru a Pavlu touž zbírku, při sv. Martinu také touž zbírku, kromě z každého ovčího ostaveného po 1 gr. vejš, to jest 3 gr.

Při tom i také to jest uvažováno, jakož jest se nemálo sousedův v této obci přistavělo, a na onen čas páni pohlídajíce, že jsou se stavěli a v žádné živnosti sousedské ne vkračovali, tím jich v tom ušetřili, že jsou místa dosti skrovné platy k obci na ně uložili. Ale poněvadž ty noví přístavníci již z požehnání Božího v živnostech a dobrodiních obec nich se rozhojňují, dobytky chovají, všech pastev obecních užívají, zádušní dědiny a zahrádky jim vykázány jsou, řemesla a jiné obchody městské vedou, sousedům na domích starožitných, kteříž z sebe do dů-chodův Jeho Msti císařské i k obci veliké platy mají, dobře se rovnají, nad to vejše posavad za ně i berně dávala, a protož páni, co by záslužné, avšak bez ublížení a aby se někderým, znovu přistaveným, platu k obci přivětšiti a přidati mělo, to ? příštímu sv. Jiří ? uvážení zůstavují. Stalo se léta a dne svrchu psaného za purgmistra Urbana Procházky.

Ze zápisků lékaře venkovského.

Podává Dr. J. Houska.

(Pzenec.)

1. Souchotinářka lékaři: Chtěla jsem Vám, p. doktore, již dávno psáti, neb jsem celou zimu -dare b ná, ale těšila jsem se, až Pán Bůh dá, a já budu sama v sobě, že budu zdravější. '2. Červená krev jako pentle se mu vylila z úst. 3. Prejškorz: pankreas (sliníce břišní, žláza za žaludkem). 4. Násmrk= rýma. 5. Ta dívčka si ustavičně š 0-lichá bříško, myslím, že má škrkavky = tře si bříško. 6. Ten náš tatí koupil třístrukou krávu, kráva ta dojí jen na 3 struky = cecky.

7. Ta dívčka má stále nůsek podhejlený = červený, ku př. u skrofulosních. 8. Po dobrém obědě hodinu, po špatném ani nevstat! 9. Děvče přijdouc ze školy domů, kdež obvazováno bylo jodoformem, praví: Je, maminko, tady to voní po p. doktorovi. Jiný odrostlý za touž příčinou: tady to smrdí doktor ovinou. 10. Ühonec, o u-li o n e k = nemanželský na př. A, ta už má dva ouhonce; nevím, s kým si to uhonila.


Předchozí   Následující