Předchozí 0138 Následující
str. 111

mohla, v tom se se jak spravedlivě zachovati věděti budou. Jestližeby pak kdery na škodu a zlehčení této obce bez odpovědi tajně člověku této obci neužitečnému statek prodával, tudy pánům a této obci na těžkost protimyslnost učiniti chtěje, takový trh jemu jíti nemá, nýbrž on proto ztrestán a pokutou 5 kop. gr. ? obci povinen bude. A poněvadž jeden každý ? této obci věrnost a poslušnost slíbil, jest ta naděje o všech, že se každý v tom upřímně zachová.

5. I co se v živnosti nákladnické dotyce, jakož jsou někdeři ze sousedův toho při paních hledali, aby ? té živnosti nákladnické připuštěni byli, při čemž aby také dobrý řád zachován byl, pan purgmistr, páni starší obecní a volenci jakby se takový nákladníci při tom cechu chovati a koho jak přijímati měli, aby ten obchod z domův starožítnejch a ne-rozdvojilejch neb rozdělenejch byl a v tom jakého fortele neb obmyslu jedni proti druhejm na škodu a ujmu neužívali, o ten artykuł jsou bedlivě uvažovali a na tom zůstali: předkem kdo jsou až posavad těch živností nákladníckých dostali a do cechu přijati jsou, ty při tom zůstaveni býti mají. Druhé z domův starožitných a nerozdvojilých kderýžby z sousedův té živnosti a toho pořádku žádali, toho se jim dostati a dopříti má, avšak na tento způsob, aby ten, kdož tak tu živnost vésti ? ? cechu nákladnickému přistoupiti chce, má sobě sám pšenici na slady kupovati a u sladovníka dáti zdělati. Nebo aby nákladníci slady od sladovníkův neb jiných nákladníkův teprva když na něj várka přichází, sobě hledati, vyjednávati a várku zdržovati měl, toho býti nemá, nebo tím způsobem, zvláště času letního, pro takové nedbalé nákladníky pivo lehké a zle se dělá, ? tomu se várky zdržují, na nemalou ujmu obce a takový nedbalý nákladník, když sobě časně pšenice nekupí, sladu hodného udělati nedá, dosti draho mimo náležitost od jiného vezme a tak ne sobě užitek, ale tomu, od koho slad vezme, přivozuje a o pivo buď zlé neb dobré nic nedbá, várku zastavuje a jiným, jenž v tom svého i lidského pohodlí upřímně hledí, překážku činí a mezi těmi nákladníky nepořádná dornění působí, jaký i taký v tom takovém nepořádném handlí se nacházely. Třetí kdyby který tak do cechu nákladnického přijatý byl a první várka na něho přišla, má starších nákladnických ? sobě požádati, že z své pšenice buď z ourody neb koupené, slad, své sudy .... a jiné potřeby má ukázati, tak že hodně nákladníkem býti, pivo do čeho sudovati a v hodném místě kde vyhlídati má ukázati. Trefiloliby se dále, žeby který díl domu svého odprodati chtěl, to hned při tom naříditi a v zápis uvésti má, při kterém dílu domu vaření piva zůstati má.

Z strany jiných artykulův, piva hodného vyhledáni, pořádku vystavováni, prodaje řídkých piv, zvláště sousedům domácím a chudým lidem při artykulích k tomu cechu nařízených se zůstavuje. Nad čímž aby starší bedlivější ruku měli a drželi.

6. O sbírce dobytčí. Z strany sbírky dobytčí na tento rok 1582 sneseno vejběrčí na tyto termíny vybírati z každého dobytka jmenovitě i při svatým Jiří: z dobytka hovězího co již osazené jest a každého po 6 gr.


Předchozí   Následující