Předchozí 0200 Následující
str. 173

Mimo jména jednoduchá vyskytují se i složená, a to ze dvou názvů samostatných; napočítali jsme jich ? 19°/0- Jedno a totéž jméno mělo v témž čase a třeba u téhož dolu několik koní; případu těch je mnoho. Byla to hlavně tato jména: Vlček, Plesnivý, Eyzka, Straka, Hnědý, Popel, Tis, Šváb, Valach, Bruna, Lysý, Šmolka, Ušal, Myška, tedy skoro nesměs názvy vztahující se ? barvě srsti. Pokud se tkne otázky, která skupina je názvy nejbohatší, lze odpověděti, že to je skupina A. a) 4. a A. b).

Co svědčí, že lid nebyl ke zvířatům surovým, ale že spíše se s nimi mazlil, je hojnost deminutiv (dobrá V5)- Zbývá dodati, že ? práci této užito těchto pramenu vesměs z horního archivu archaeologického sboru „Vocela" v Hoře Kutné: „register koňských" z let 1507—1508, 1510-1513,'1518 — 1519, 1535—1537; „počtu Pavla z Hradiště, písaře vrchního" z r. 1539—1546, a několika různých listin z 1. polovice XVI. stol.

Na konec připojujeme úplný seznam jmen koňských, a to z důvodů, že mnoho variantů různých jmen jsme nahoře neuvedli, a že některá slova i přes pilné pátrání nám zůstala nevysvětlitelná, takže nezbylo nic jiného, než je prostě uvésti. Konečně domníváme se, že úplný abecední seznam těchto názvů může pracovníkům v oboru národopisu českého býti pomůckou.

Abecední seznam názvů.

Bába (Babička), Bachmat, Bakalář, Balatej, Barnabáš, Bavůrek, Bažant, Bejček (Bajček), Bez znamení, Bělík, Bělohradský (Bělohradský Vozník), Bělohřívek, Bělohubý (Bílá huba), Bělonohý (Bílá noha, Bílá noha hlízovská), Bílá řiť, Bílá straka, Bílejovský, Bílý bělonohý, Bobřek (Bobřík, Bobříček), Boček, Bormák, Bradáč, Bradavička, Brodil, Brodský, Brouček, Bruna (Brouka) B. mimochodník, B. rychtářova, B. s šrámem, Bříško, Břitva, Bubák, Budínský.

Čápek, Cihla, Cikán, Čáslavský, Čech (č. hnědý), čepel, čepě, Čermák, Černá hříva, černohlávek, červek, Červenka.

Daniel, Dědek, Diblík (Diblíček), Dítě, Divůček, Dluchomoutka, Doubek, Dvúletý.

Foukalík, Flek (Flíček), Fousek, Fric, Frkáček, Frňousek, Fučík.

G-belský; Hamáček, Hanikéř, Hasemza, Hašplíř, Havéř, Havran (Havránek), Heflický, Hermulík, Hlaváč (H. mladý, starý), Hleďata, Hle-mizd (=z Hlemýžď), Hlúpý, Hnědý (H. malý, mladý, starý, z Fratů, z Hopů), Holej, Holoubek (Holubec), Hořanský, Hospodář, Hrabáček (Hrabané), Hradecký, Hranický, Hrb (Hrbek), Hrubý, Hřivnáč, Huba (H. bílá, mladá), Hubáček, Hudeček, Husák (Husař), Huspeka, Hutníček, Hvězdář (H. mladý), Hýle Stará, Hynšt.

Charouz, Chloupek, Chlupatý, Chotěbořský, Chramza, Chřástal, Chudý.

Jablečko, Jan, Ječmének, Jelen (Jelínek), Jeptiška, Jičínský, Jiskra.


Předchozí   Následující