Předchozí 0264 Následující
str. 237

níkovi, jenž posud povinnost tu řádně koná. Hodinku tam nezvoní, jen hrany, když pohřeb vychází z dědiny. — Hotovými u nás se platí řidčeji a to v majetnější obci 10 až 15 zl., tu i tam ještě ku zmíněnému užitku obecního pozemku, jenž cenívá se na 5 až 6 zl. Ve Sklen-ném má serbus za celou službu i se zvoněním 20 zl. a pole, ve Lhotce zvoník míval 15 zl. a pole, teď v hotovosti 25 zl, pokud znám příjem nejtučnější. — Poplatek za zvonění vymáhá se na sousedech obecní přirážkou, jež činí na př. v Najdeku 13 až 16 kr. ročně. Nejhubeněji jest odměněn za svou námahu zvoník v Ka-dově, má všeho všudy jen 5 zl. r. č., a v Cikháji, který si je ke všemu ještě sám musí po še-stáčku na sousedech vydobyti. Oba zvoní však za to jen jednou za den, v poledne.

Kromě tohoto příjmu dostává zvoník ovšem ještě zvláštní poplatek za hodinku a hrany. Určuje se také jen podle „knoflíků" a činí 20 až 50 kr. Ku pohřební hostině nesmí ovšem i zvoník s ostatními přátely býti vynechán a bývá tu hostěn kořalkou, čajem a koláči.

i. ? zvonění proti mračnům na našem Horácku již jen sporá paměť se zachovala. Že i zde kdysi věřili ve zvláštní účinek tohoto prostředku, vypravovali mně již s údivem nad touto poverčivostí. V Javorku, obci převahou evangelické, zmíněný již 951etý pamětník nepamatoval, že by se u nich kdy proti mračnům zvonilo. Jinde nanejvýše starší lidé pamatují buď sami, na př. ve Zlatkově, neb slýchávali od otců o tom vyprávěti. V Branšově zvonívalo se asi do let třicátých.

Podal jsem zde výsledek svého delšího ne studia, nýbrž jen po-sběr^vání na svých častějších pochůzkách v nejvýznačnější části česko-


Čís. 15. Zvonička ve Strkově.


Předchozí   Následující