Předchozí 0265 Následující
str. 238

moravské vysočiny. Chci tím podati pouze příspěvek k velkému celku, jímž má býti studium našich staveb lidových vůbec a dřevěných, jež stále zanikají a takořka přes noc se ztratí, zvláště. I poměry lidového žití s nimi spojené s novými věcmi doznávají nových přeměn.

Zvonicím ve Strhově. Kreslil Ot. Svoboda.

Nevyniká sice velkým stářím, pocházejíc z prvých let sedmdesátých, ale je zajímavá tím, že vyrobena je z jediného borového kmene a že prý — jak škodolibí jazykové ze sousedních vsí tvrdí — když poprvé zvonilo se na ní, ozýval se hlas zvonku: Ukradli borovici — ukradli borovici! (Čís. 15.)

Sýpka svatomartinská na Hané.

@P@Obrázek ze života v hanácké dědině. Dle výkladu starších napsal Ondřej Pisch.

Obrázek ze života v hanácké dědině. Dle výkladu starších napsal @A@Ondřej Pisch.

Při sypání obecním zřízencům o sv. Martině bývalo v každé osadě na Hané veselo: jedlo a pilo se „z poplatku mladých sousedu", „z různých darů" a na „obecní" (=: útraty), proto každý se pričiňoval ze všech sil, aby se nic nezkazilo.

Ve Stříbrnících u KojetíníKkoupili si každého roku již z jara čtyři jalovice, které se na obecních pastvinách vypásly a o sv. Janě prodaly. Za utržené peníze koupily se druhé čtyři, kterým se říkalo „ho dule", poněvadž dvě z nich se o hodech zabily ? počastování sousedů, a dvě se prodaly na pivo. Hlavy ze zabitých krav snědli pastýři, maso sousedi. Jelikož pastvin na Stříbrnsku bylo mnoho, pásavali tam sousedé z Pivína, Charvát atd. své koně. I tento poplatek se při sýpce propil.

Jedlo a pilo se obyčejně od neděle do pátku za ustavičných šprýmů: Jeden se oblékl za cigána, druhý za žebráka a pod. Spalo se málo, neboť každý hleděl, aby co nejvíce užil. Něco zameškati bývalo hříchem.

Kdysi starý Vanský už za stolem usnul. Tu ho ostatní vzali, položili uprostřed hospody na desku, přikryli plachtou a rozžehli lampičku. Starý Hrabal naříkal a plakal, ostatní zpívali pohřební. V tom se probudil Vanský,. který vždy šprýmem oplýval, se slovy: „To mne Vám nesli andělé do nebe a tak pěkně zpívali, ale najednou mne zavedli do očistce a chtěli mne tam hoditi do vody. V tom jsem se probudil!" Všichni se smáli, a beseda byla dále.

Některý zase vzal putnu, napjal si na ni několik špagátů — to byly struny — a šel vyhrávat pod okno. Obyčejný kolek nahrazoval smyčec. Co se vybralo, bylo na propití.


Předchozí   Následující