Předchozí 0266 Následující
str. 239

Protože se chodilo ze Stříbrníc do Kojetína s putnou pro kvasnice k Bacharovi do dolního pivovaru, i toto při sýpce se napodobovalo. Jeden soused spravil se za ženskou, vzal putynečku ua záda a chodil dům od domu, tloukl na dvéře a tázal se: „Nekopíte kvasnic?" Kde byla hospodyně šprýmovná, přisvědčila, že koupí, a kladla při tom do putny něco vajec, slaniny, másla atd. Na konec dodala: „Počkejte, ještě si přiberu," vzala hrotek s vodou a polila „kvasničkáře". To on si při-chvaloval: „Tu jsem dobře prodal!" Cítil se však uraženým, jestli hospodyně jej jenom obdarovala a nezažertovala. Tyto dary se pak zanesly do hospody a společně se při nich hodovalo a šprýmovalo.

V severní Hané v okolí Huojic konala se hlavně před r. 1848, ale i později při sýpce této valná hromada sousedu, po níž pak byla zábava. Hospodyně připravily chutných jídel, napekly žitného, a za muziky tancovaly se Hanácká, Šátečková, Kanafaska, Kůžek, Káča, Minet atd. Jelikož řezník Smyslil odepřel dáti masa, které byl povinen „za to, že mohl na polích po žních pásti ovce", hostina po sýpce bývala bez masa. Sousedé hostili se jen chlebem s tvarůžky a pivem z příjmů mladých sousedu, do obce přijatých za sousedy, zaplacených za udělení práva sousedského a z peněz ztržených za prodaný zbytek rži. Kolik dávali domácí (= nově oženění mladí hospodáři) a kolik cizí (= do obce přiženění) a co se při tom sběhlo, povídá ukázka z řečí, sebraných při této valné hromadě. Bylo to takořka malé divadlo.

(Děj se koná v hospodě. Osoby: Rechtár; Hadra, I. konšel; Hop, II. konšel; Ho-lóbek, I. sósed; Spinal, II. sósed; Hospodské; Hotař; Ajnštendr [= posel obecní];

Směsic!, řezník.)

I.

Rechtář, konšeli, sósedi, obecní složebnici, hospocké.

Rechtář: Toš tak, milí sósedi. Tak bechme bele s tó sépkó hotovi. Pastéř dostal od pasení krav a sviňé 15 měřec rže; dostaľs to v pořádko? Taster: Dostal.

Rechtář: Hosařovi dáváme od hosé 6 měřec; máš te všecko? Hosař: Ani zrnko nechebí, pane rechtařeoko! Mechtář: Od hlídání pole má hotař 12 měřec; nechebí ti nic? Hotař: Nechebí!

Rechtář: A ajnštendrovi zesépáme 10 měřec; máš je všecke? Ajnštendr: Take že mám! Rechtář: Tak ste s tó vašó složbó spokojeni? Složebnici: Sme.


Předchozí   Následující