Předchozí 0272 Následující
str. 245

senko, defs mi vepil kvasnice!' Tož dešpír zoslal ve žbánko, a kvasnice

bele V bí'Ocho. (Víichni ?? směji.)

Šenkýř: A nestalo se mo nic?

Spinal: E toto! Bel s ticho doäó, abe se ?? chasa nevesmála.

I. konšel Hadra: No, to bel pěkné špás!

II. konšel ???: Onehda si Žerači sósedi vekládale, že bodó v pijo-váře sázeť nové kotel.

Rechtář: Eno proč né! Šak kníže pán mají dost' peněz. Jich takové kotel nebode ani tak klačeť, jak debechme si mele kópit kotel na vevařovaní kadlátek. Kde pak to hledí!

Holóbelc;• No, to je jistá — kde pak se to hrabe!

Spinal: No, yíte co, sósedi, já meslim, že bodem piť z novýho jak ze staryho, jenom dež bode dobry. Ale, abe se s tó prácó dloho neba-vile, abe jim to pivečko načesto nedošlo ? ?? nemosele beť o soché!

Holóbek: Můj nebožčék mně dale do Žerotína na složbo. Ale tam se neobešlo nic bez přémo. Chtěl-le sem chodiť, jak se říká, z »hrobéma chlapcema«, mosel beť más dešpiro přémo. No, to je ešče štěsti, že be. jenom za 4 grécare. Dež sem postópl za pohunka, belo zas novy vedaní. A protože je pohunek vic jak hrobe chlapec, mosel beť pohůnkem také věci přéjem. Ináč to nebrale, jak más šedé a ten bel za 8 grošů.

II. konšel Hop: Dobře, že o nás nesmi pohůnek ani na dědino.

I. konšel Hadra: No, však o nás také mosi dať pohůnkom přéjem. Já sem aspoň mosel dať renské šajna.

Holóbek: A tož abeeh to, sósedi, dopověděl. Tak sem pohůnkoval, s koňma jezdil na pastvo a co všecko takový karásce mají na práce, až se ze mně stal slavné pacholek. Nová hodnosť, nové přéjem. Pachołkom mosel beť más inglišpitro. A ten je za 35 grošů. To jož só pro tako-vyho penize!

I. konšel Hadra: Eno, co dělat Na světě teho dostaneš po čech-mantech málo zadarmo! E ta česť něco stojí. Což ta složba, to ešče onde; ale huř belo s těma, keři prv chetle na vojno. Zebrale tě — žád-nyho se neptale, chceš, lebo nechceš — a hajdy s tebó třeba až na sám kré světa.

Rechtář: Mosele takovi ledi vestáť. Dež člověk tak staro vojno na přástee slešel vekládať o těch Napolionskéch felcukách, tak se jednemo ani všecko věřeť nechce. Ani za 14 dni be s tém vékladem nebel hotové. A pak ani takové chodák nevěděl, kde svy kosti složi.

I. konšel Hadra: Eno, svět je hrobe, a člověk teho místa moc ne-potřeboje, dež jož ho hlava přestane bolet Deť me take ešče nevíme, kde a jak svý dílo dokonáme.

II. konšel ???: V Žeretíně pré je pochovanéch Rusů! V zahradě tam, v tem kótě od holečke a potom za dědino, jak stojí kaplečka sv. Jána. A každé pré ten Rus bel jak elefant — a dobří ledi pré to bele. To


Předchozí   Následující