Předchozí 0298 Následující
str. 271

vdova.14) Když pro robotní patent Karla VI. r. 1738 zvedli se sediaci na Vožicku, Miličínsku proti své vrchnosti, byli měšťané miličínští z těch, kteří je podporovali a do jich řad vstupovali. Však než povstání vybuchlo, povolán z Prahy hrabě Václav Kaiserstein s 200 vojáky, 6 hlavních rebelů vzato do vazby a potrestáno. Ostatní rozutíkali se do lesův, a když mysle ochladly a direktor Waldherr ze služeb propuštěn, vrátili se ku svým statečkům. Milioínští brzy na to uradili se, aby jeden z nich způsobily byl poslán do Vídně ? císaři a na českou kancelář. Za posla vyhlédnut a vypraven byl Josef Zdeborsky, jemuž později (až r. 1763) vyplatil magistrat za útraty 100 zl. rýn. a za dary úředníkům i opis privilegií 25 zl. r. lä) Také v Praze u zemských úředníků hledali miličínští •ochrany proti, vrchnosti. A jak pochodili? O tom zaznamenáno v opisu majestatu císaře Karla ze dne 16. Februarii 1740: I6) » . Na poníženou, pokornou žádost purkmistra, rady i celé obce v našem dědičném království českém ležícího městečka (Stadle) Milčína, vyslechnuvše sem zaslané dobrozdání cis. král. rad . . činíme tu milost, že . . jim od našich slavně panovavších předchůdců císařův a králův v Čechách . . propůjčená privilegia a vrchnostenské milosti, leč salvo jure regio et cuiuscunque tertii a do té míry, do které řečené městečko Milčín v jich usu et posse-sione jest . . a aby zřízení zemskému neodporovala, nejmilostivěji stvrzujeme a . . o tom dnešní listinou milostivě věděti dáváme . . chtějíce tomu zejména, aby budoucně při slibu člověčenství od nich obce miličínské žádáno býti mohlo . . sub solo nomine člověčenství, vynechajíce slovo »pravý« salvis tamen juribus dominicalibus . . .«

To poslední pokus o svobodu; neboť majestat Karlův jim >člověčenství«, třeba ne pravé, ale člověčenství přece zakazoval. Doby Rožmberkův a hraběte Pöttinga se Miličínu nevrátily.

Rady J. Košetického r. 1690 na každý měsíc.

Z rukopisu knihovny kláštera strahovského „Quodlibet" tom IV. pars. II. vypisuje knihovník strahovský Dr. Izidor Zahradník.

Martins.

Nyní nákladníci a jinší hospodářové mají piva vařiti a dostatek chmele ? tomu bráti, aby v psí dny neskysalo.

Nyní dej pozor, hleď lékův užívati,

nechceš-li umřít aneb stonati.

Březen vlhkosti mnohé rozšiřuje,

v lázni baňkami pouštět nezbraňuje,


14) Z městských knih C f. 62. Vesecká byla z rodu Veseckýeh z Vesce, kteří
v Miličíné ještě r. 1790, praedikatu užívajíce, v chudobě bydleli. IS)DZ 4 zlatý Quat. sub lit. J. 7. ie) Original v městském archivu.

Předchozí   Následující