Předchozí 0309 Následující
str. 282

Česká Třebová: Jména místní s výkladem a pověstmi k nim se vztahujícími.

Podává Jan Tykać.

(Dokončení.)

5. Prameny, studánky, potoky, řeka, rybníky. Pramenům vůbec říká se vývařiska, menším zdrojům studánky, větším studny. Mocné studny jsou Javorka a Vrbovka, menší jest J i-rouškova studně, ještě menší studánka Jandejskova, Antlova, Dařílkova, U koryt, Stanůvka, Svatojanská, na Horách, větrovky či pedlavky a j. v. Potok Křivolický, Semanínský, z Dolů (t. j. Skuhrovský) a jiné „potůčky". Od Javorky a Vrbovky vedou „strouhy". Řeka Třebovka nazývá se prosté řekou. Části její jsou: U laj c e (= lávky), Hlub an ve Chmelnici, Koňská hlub an, Pod horkou, v Benátkách, Pode dvorem (t. j. Párnickým*). Rybníky: Pivovarský (z nové doby), Žákův, Obecní či Marklův.

Vysvětlivky a pověsti. Javorka a Vrbovka mají jména od skupin stromov u nich rostoucích. Svatojanská jest občasná či hladová. Ostatní jiné mají jména držitelův. Hledané jsou větrovky, jimž mnozí připisují dobrý účinek pro zdraví. Jest jich několik na Jelenici a v Dolícn. Nejproslulejší studánka jest zázračná pod kaplí na Horách. Výklad jména Stanůvka neznám. Hlubaně jsou místa hluboká (tůně).

O Javore e. Javorka, ač má tolik vody, že jí poskytuje da nádraží a ještě hned žene mlýn, nicméně v suchých letech zaprahne („přesýchá"), což se ve století asi dvakrát opakuje. Jednoho času také „přeschla". Lidé chodili ? ní modlit se za vodu, ač jí nepotřebovali, majíce jiných vod dosti. Panujeť tu ve vodě pravé požehnání Boží. Ale že Javorka těší se od pradávna obzvláštní úctě, záleželo lidem na ní velice. Modlitby jejich zůstávaly však nevyslyšeny, protože vycházely ze srdcí hříšných. Až jednoho dne přišlo nevinné dítko a samoděk za vodu modliti se jalo. Tu objevil se mu na drně nad studní stařeček, jenž. pobídl dítě, aby šlo domů a řeklo, nechť přijdou odvalit „kamen" ze dna a studnu vyčistit. Stalo se. Když po mnohém úsilí odvalili balvan, pod nímž dříve voda nejmocnějším proudem se vyvarovala, objevila se pod ním hlava oběšence. Hlavu pohřbili, studni vyčistili a dali ji vy-světiti, a tu napotom se voda ukázala zprvu slabě, později jí přibývalo, až dosáhla dřívější moci.**)

O Vrbovce. a) Vrbovka jest mocnější než Javorka a ještě nikdy nezaprahla, ani patrný úbytek na ní nepozorován. Dříve prýštila prý se za Kozlovským kopcem (na kozlovské straně) a stála prý na ní pila,.


*) O něm panuje proroctví, až se bude potřetí bíliti, tenkráte že bude s Českou
zemívnejhůře. Po staletí totiž nebyl bílen. **) Viz České Povídky od J. Tykače, nákl. M. Knappa.

Předchozí   Následující