Předchozí 0321 Následující
str. 294

Boha, pověz mně, kdo jest to ukradl. Tehdy se mně ukázala v tom kameně nějaká malá hlavička. Ta pastýřka již umřela, a měla také takový kámen, jeden zeleny, druhy bílý, třetí červený.

Otázka čtvrtá. Odkud se učil sláda opravovati? Vyznal, že se učil stádo opravovati od rozličných pastýřův, když chodil vandrem.

Otázka pátá. Kdo pak ty škody dělá a ty vlky nynějšího času neobyčejného na dobytek, že tak pokousaný bývá, posílá? Odpověď. Nedělá toho žádný jiný nežli Kolenecký pastýř, a jest to ten, který byl v Hrutově.

Otázka šestá. Co pak Bláha Kojäkovský, má-li s ním jakou známost? Odpověděl: S Bláhou se hněvám.

Otázka sedmá. Že jest předešle pravil, že má ten modrý kámen od Popoviček u Tábora, a Sokolík ze Mláky dává zprávu, že ho v Moravě dostal. Odepřel. Já jsem nebyl jakživ v Moravě.

Otázka osmá. Nač jest ten špalíček, kterýž panu Dionysovi purkrabímu s tím kamenem odvedl?

Přiznal se. Jest-li vlčí hrtan z toho vlka, který ve vsi Vlkovicích od jiných vlků zaškrcen byl, vezmu a skrze ten hi-ían vlčí leju vodu a pomodlím se předkem: Otče náš a Matko Boží, zaklínám tě i polní zvěři, otče náš a matko boží, zaklínám tě a poslaná zvěři, toho mně dopomáhej Bůh Otec, Bůh Kristus pán nebeský, — mám, když nepochybím slova, ten rok štěstí, jest-li pochybím, nemám štěstí. Potom zaklínám skrze ten hrtan dobytek.

Zaklínání jest toto: Zaklínám tě lysata, zvířata, vlčice, zaječice, rysce, aby chodily po horách, po dolách, po skalách, po zelených dou-bravách, aby neznamenaly šlápoty, hluchoty, trouboty a mému stádu pokoj daly; toho mi dopomáhej Bůh Otec, Bůh Kristus pán nebeský, a to po třikráte. Potom vezma ze tří studní vodu, proleju ji skrze ten hrtan vlčí, kropím dobytek tou vodou a hpdfm hrncem přes stádo, až se rozrazí.

Letos z jara opravil jsem sobě stádo takto: uvařil jsem kus masa vlčího, dal mně ho Slovenický pastýř, který má celého vlka, to maso jsem uvařil ve vodě ze tří studnic, nejprv jsem ji skrze ten hrtan prolil a tím nahoře dotčeným zaklínáním zaklínal a potom tou vodou dobytek kropil. Ten hrtan mám ještě doma, dostal jsem ho od ovčáka Lhoteckého.

Otázka devátá. Kterým lidem neb osadám stáda jest tak opravoval a co jemu za to dáno? Na to vyznal. Opravoval jsem stádo v Přesece ? žádosti slouhy té vsi, dal mi 1/t strychu žita, více ve dvoře panském Švamberce na žádost pasáka, dal mně 15 krejcarů, ve vsi Mazalově na žádost pastýře, dal mně pecen chleba a má mně ještě dáti na sv. Ondřeje 1 strych malé míry žita; item v Lišově obojí stáda na žádost obou pastýřů, dali mně dva pecny chleba a 36 krejcarů. Item v Hůrkách na žádost pastýře, dal mně 15 krejc. a bochník chleba a je ještě dlužen 15 krej., v Lomnici drobnému pastýři, má mně dáti hlavatici ? sázení a dal mně bochník chleba; v Lužnici oběma pastýřům, mají dáti půl strycha žita ? sv. Ondřeji, zalím dali po bochníku chleba; v Domaníné


Předchozí   Následující