Předchozí 0320 Následující
str. 293

Paběrky z archivů domácích i cizích.

@P@Čarodějní pastýři na Třeboňsku r. 1663. Z archivu třeboňského sděluje Theodor Antl.

Čarodějní pastýři na Třeboňsku r. 1663. Z archivu třeboňského sděluje @A@Theodor Antl.

Mezi písemnostmi třeboňského archivu jest též následující výslech, provedený na rozkaz třeboňského vrchního hejtmana městskou radou tamže dne 28. května 1663, jejž tuto doslovně chceme uvésti. Pro svou zajímavost jistě toho zasluhuje.

Podle jistého nařízení urozeného a statečného rytíře pana Františka Eliáše Gattermajera z Gatterburku, panství Jeho hraběcí Excellence pana Jana Adolfa sv. Římské říše hraběte ze Schwarzenberku, vrchního hejtmana, my purkmistr a rada města Třeboně neopomenuli jsme Sokolíka, poddaného panství třeboňského, ve vsi Mláce na živnosti zůstávajícího, a Ondřeje pastýře ze vsi Hlíny v domě radním pilně examinirovati, ? ? čemu jeden každý zvláště na předložené otázky se přiznal, následuje jak níže :

Sokolík ze vsi Mláky v příčině toho kamene, kterým se Ondřej pastýř Hlinský chlubil, že jej od něho dostal, přiznal se : To ten ????? není, který panu Dionysovi ten Odřej Hlinský pastýř složil, ale kámen, který jsem jemu dal, jest bílý, světlý, tlustý co prst a půl prstu dlouhý, moji pastevci jej v poli, když orali, našli, povaloval se v stavem za rok, však na něj žádný nic nedbal ani nevěděl, ? čemu jest, až Ondřej pastýř na podzim vedle obyčeje ke mně přišel holdovati, s nějakým modrým kamenem se obíral a do něho hlídal. Vida já to, řekl jsem, že mám také nějaký kámen, je-li ? čemu, a ukázal jsem mu jej. Ten ho vzal mezi prsty a semotam ho přehlížel a převracel, řka, abych jemu ho dal, že mně na nic není; i nechal jsem mu ho, ani jsem od něho za ten kámen nic nevzal. Sám se chlubil, že jest modrý kámen v Moravě dostal.

Také mně ten pastýř jak živ nic neopravoval. Jinače do něho nic nevím, toliko že obci naší sládo, aby od vlků škodu nebralo, opravoval, ale netoliko naší obci, nýbrž i jiným vesnicím opravoval. U nás jest pět sedláků, žádal od každého od té opravy po jednom groši, ale žádný jemu nic nedal. Více ničehož nevím

Ondřej pastýř ze Hlíny, který již dříve examinirován byl, vyznal opět. Na otázku první, zná-li se k tomu, že od Sokolíka kámen dostal a kde ho má, odpověděl: znám se k tomu, že jsem ho od Sokolíka dostal, a našla ho čeládka jeho na poli; ale já ho více nemám, ztratil jsem jej v Hradci ve mlejně, když jsem tam hádal.

Otázka druhá. Kde jest tento barevný kámen sklu podobný dostal, vyznal: našel jsem ho před loňskem v poli v Popovičkách u Tábora, když jsem stádo pásl.

Otázka třetí. Kdo jest ho učil říkali: Svatý pane Mikuláši, prosím tebe, pověz mně, kdo tuto věc ukradl? Odpověděl. Sloužil jsem u jednoho pastýře v Červeném Oujezdě, a pastýřka, jménem Anna, tak pomáhala lidem. Od ní jsem to slyšel: Svatý pane Mikuláši, prosím té pro


Předchozí   Následující