Předchozí 0351 Následující
str. 320

V y d r o v ? ? byly čepice s prýmem (okolkem) asi 20 cm. širokým z vydři kůže, se dnem zeleným, aksamitovým, hedvábným nebo sametovým. Beranice a brusmanice byly chlupaté bez stinidel. Kulaté ? a b u 1 e n ? šily se s manžestrovými vršky a okolo s chlupatým prýmem. Dno přesahovalo prým a podšitý byly ovčí kožešinou. Vynikaly tedy náležitou výhřevností. Mimo ty byla permicena střevíc vysoká se dnem soukenným a po straně sešněrovaná. ? o z i veselost" měla kožešinový nebo astrykánový okolek, jenž vzadu se úžil, ve' středu šířil a svazoval se pentličkou přes dno. Přední část tvořila stinidlo, které se mohlo vyhrnouti vzhůru. T)no sešito bylo ze čtyř kusů a uprostřed čněl třapeček. Ještě jiná jména se dávala čepicím dle formy jich nebo látky, jako: kulatinky, čápky, kaškejtky, soukenné přemyslovky, taš-kářky, pleskáče, vysoké pankrotky z černého astrykánu nebo sametu a schořovice.

V zimě nosili starší vlněné rukavice s jedním palcem, jež kupovali od městských punčochářů a doma plátnem na straně vnitřní podšívali. Někdy doložili si na důkladnější z ovčí kožešiny anebo krejčí šili po dobné ze sukna. Na jednu přišívali petličku, na druhou knoflík a nebylo-li jich potřeba, sepjaly se a zavěsily na kožichu za knoflík zvlášť k tomu účelu přišitý. Také, ač řidčeji, visívaly na šňůře kolem krku.

O chase.

@P@Příspěvek ku právnímu zvykosloví na Nymbursku. Aug. Hajný.

Příspěvek ku právnímu zvykosloví na Nymbursku. @A@Aug. Hajný.

Chasou nazývá se u nás služebná čeleď při hospodářství zaměstnaná. Mluví-li se tedy u nás o chase, míní se tím vždy jen tato čeleď, tedy nikoli jako jinde mládež vůbec. Děti ze živností, synkové a dcerky, mezi chasu se nepočítají.

Dobré půdy jsou u nás a velké živnosti. Statky jsou více než sto-korcové, půllány padesátikorcové a chalupy třicítikorcové. Nemůže tedy hospodářova rodiua sama práci v takové živnosti zastati, jedná si tedy chasu kromě jiného dělnictva. ? chase počítají se chasníci čili pacholci, voláci a děvečky. Ve statku bývají dva nebo tři chasníci, tolikéž děveček a volák, v půllánu chasník, volák a jedna nebo dvě děvečky, a konečně v chalupě, nejsou li děti dospělými ku práci, bývá chasník třeba slabší, nejsou-li tam koně, aspoň volák a jedna děvečka. ? chase počítá se též chůva.

Sloužit chodí děti rodičů „na cizí lavici", t. j. podruhů, nebo z baráků holých (bez polí), někdy i z familii a z baráků s poli, jichž obdělání mohou rodiče sami zastati. Na službu chodí děti hned, jak vyjdou školu. Před lety, kdy na návštěvu školy nebyl tak přísný dohled,


Předchozí   Následující