Předchozí 0352 Následující
str. 321

chodívaly ještě dříve. Chlapec nejdříve slouží u volů a za několik let, když sesílí, u koní. Děvče školu opustivší, jemuž říkají chlupka nebo chlupáč, postupuje podobně od (íhůvy ? děvečce.

Chasa najímala se u nás ode dávna a najímá se posud vždy na rok. Střídání služby děje se kolem Nového roku. V ten čas má chasa několik dní prázdno, zvané vánočky. Aby hospodářství v ta dobu nezůstalo úplně bez chasy, vandrují dříve chasníci, později děvečky. Chasníci vandrují na sv. Štěpána odpoledne a nastupují (novou službu) odpoledne před Novým rokem, když je čas ke krmení. Děvečky mají vánočky o dva dni kratší. Vandrují totiž odpoledne po Novém roce a nastupují opět odpoledne před Třemi Králi. Pořádná chasa, než odvan-druje, dá v konírně i v chlévě vše do náležitého pořádku. Děvečky vyperou prádlo. Poslední den po obědě udělají s hospodářem pořádnost, platu za služhu se týkající.

Vánočky tráví chasa doma u rodičů. Děvečky šijí si o vánočkách nové šaty a prádlo a staré perou a spravují, aby do nové služby přišly v pořádku. Pro obveselení mívají muziku. Aby hospodář neb hospodyně nerausili v ten čas dělati práci u koní n«b u dobytka sami, dělává ji též z dobré vůle chasa, která bude ostávat, která totiž i příští rok bude v témž místě sloužiti, nebo ta, která tu má po vánočkách službu nastoupiti. Při tom jinou práci nedělá, jen nakrmí a poklidí dobytek. Za to dostává stravu a kromě toho chasník zlatku a děvečka šátek za zlatý, nebo něco podobného v té ceně.

Chasa má o vánočkách již zpravidla novou službu nalezenou. V živnostech už o sv. Václavu hledají novou chasu, když nejsou totiž s dosavadní spokojeni, neb když vědí, že tato nebude ostávat. Dříve tak nebývalo, ale nyní obyčejně je ve vsi nějaká dohazovačka, řidčeji dohazovač, kteří chase služby dohazují. Hospodář-pantáta vybírá a najímá si mužskou chasu, a hospodyně-panímáma zase děvečky. Prostřednictvím dohazovačky vyjedná se plat a pošle se po ní po dohodnutí ehase jeden nebo dva zlaté závdavku. To bývá obyčejně na svatováclavský jarmark. Najmutá chasa má právo do vánoc závdavek vrátiti. Stane se také, že chasa sice do služby vstoupí, ale je tam jen tak dlouho, dokud neodslouží závdavek a potom vandruje. Za sprostredkovaní obdrží dohazovačka od panímámy ošatku ?????, bochánek chleba z nového pečení a někdy také 50 kr. Když chasa požádá dohazovačku za opatření služby, je též povinna nějak se jí odměniti.

Veliký je rozdíl, jaký plat mívala chasa asi tak před 40 lety a jaký má nyní. Y posledních desítiletích následkem měnících se stále sociálních poměru plat chasy stále stoupal. Před lety měl chasník služby '20 zl. šajnů. Když kracloval, dostal přídavkem na dvě plátěné košile a na dvoje podvlékačky. Byl-li zvláště hodný, dostal na tenčiti (košili). Děvečka mívala služby 12 zl. šajnů a k tomu přídavky čili jinak přidánky. Za přidánky dostala čtyři lokte bíleného plátna na dvě košile a čtyři lokte režného plátna na podolky ke košilím, potom 5 loket kanafasu na sukni a tři lokte kanafasu na dvě zástěry. Hodným děvečkám


Předchozí   Následující