Předchozí 0041 Následující
str. 31

Tylcem10), palcem, pod šindelcem! Mjél sem ženu, zabíí sem ju tylcem, palcem, pod šindelcem !

Strnadlovi byío lepší. V zimě sa držát u chalup, prosaci: Pusťte ňa, strýce, do stodoiy, budu vám v létě pásať voly ! Ale včil odleťél do póla a vyščéřát11) sa oráčom: Nebojím sa pěti, šesti strýců! Ja, myslel on si, šelma12) šelemská: Pobáňajte si enom sami, šak sa já už bez vás včil najdu.13) Enom vraný, ty sa k oráčom měiy: kráčajaci za pluhem,14) ga--saly chrobáky a chrobaně.

Pod Rešétkovým súmezem15) na Vlkošce strážil16) Antoš Cvajků na rašky.17) Zastrkal vějice do zářezů, nadělaných křivákem18) v ponižních haluzkách.19) Aj sa při tom pořezal do prsta, ale nedbal, Cuclát20) si krev, až mu přestala téct Pepek Šviráků nosil za ním lepnicu.21) A potom, naháňali; iďaci z obúch stran súmeza až k výskydi.22) Šak vydržíja23) od maměnek, že všecko zmyksíja'i4) a chodíja jak podřigaťé.25) Aby jím čtověk pořád'na těch gaťackoch20) z jehlu seďél. Ale co takoví ogaři!'17) Móžete jich stokráť opakovat':28) Dyť nekazte těch ptáků, na vesno sa nepřižení, pozdychajú všeci — taják by hrách na stěnu házál. Ja, šak sme byli také takoví. Jaké roky, taký rozum.

Statek29) už býl na paši.30) Kravaři dělali píščalky, frgóty31) a klarynétle a vrtali do javorů na javorku. Plisky32) jím žatým »zapásaly krávy.« Róchali33) bičama, kerý věcéj —¦ šak dívky před němá musely dobře skovávať hedbávné pentle, aby jím jich neupajtili34) na šnory35) — a vyškéřali sa kozařom, co měli enom pruty:

Pásal bych já koze, ale ňa to mrzí, že tá každá koza hoře 36) ocas drží!

Kozaři zas s ovčáky podžigovali3') na pasínkoch jalovce a skákali přes šibenice.38) Válali kotrlce89) a stavjali vrby.40) Tanu41) také sa ledrá dočkali vesna.

Skřivánci vyletovali nauzvýš42) a vrnožili43) pod oblohu.

Laštovičky létaíy hoře a dolu ponad cestu, hledajaci bláto. Zde onde švrligala44) nekerá pod svislama, začínajaci staviť hnízdo- Aj kosíři45) už obletovali baňu na věži.


10) Tylec, část na sekeře, opačná k ostří. Na noži: tyli. ") vyščéřať n. vyškéřať sa — posmívati, pošklebovati se. Vyškeřák — posměváček. '2, čtverák. u) zde: obejdu. Jinak též jako v češtině: Ešče já si kolo vody zajdu.. . ") gasaf
— hltavě jísti. 15) súmez — široká mez ve svahu, porostlá křovím. l6) líčil, IT) Čermáky. ") kudlou. 19) větvičkách 20) Cuclať —ssáti, cmplat— duinlati, cumel— dumlík. 2I) Lepnica — nádoba z březové kůry na vějice, pomazané ptačím lepem. 22) Výskyá — hromada kamení, jež se sváží z celého pole obyčejně na oba konce dolejší meze. 23) Vydržať — dostati domluvu nebo bití. 2>) rozederou. í5) otrhanc, (podříť— gatě). 26) Demin. opovrž. jinak: gatěčky, gaťky — kalhotky. Pod. telacko
— telátko. ") kluci. 28) napomínati (opětované). '-") dobytek. 30) na pastvě. 3l) Frgót onomatop., jednoduchá trubka z vrbové kůry, na konci do úst oškrábaná. 32) koni-pásci. 33) práskali. 34) neuzmuli. 3S) šňůry. 3li) vzhůru. ") podpalovali. Žignúí znamená též píchnouti. Žignúla sem sa jehlu. 38) Šibenica v tomto smyslu —.prut přes přič na dvou tyčích. 39; metali kozelce. 40) stavěli se na hlavu. 41j Tanu, Janu — inu. 42) do výše. 13) Vrnožení — tichý zpěv ptáků zvi. mladých, jinak také o zpěvu jednotvárnějším z krátkých zvuků. Bezpochyby onomat. původně jen o kobylkách, které působí zvuky nohama. 41) cvrlikala. 45) kosíř — rorýs.

Předchozí   Následující