Předchozí 0055 Následující
str. 45

Když nechcete aneb nemůžete ponavštíviti a potěšiti mne v Kře-sejně, tedy se musím já odebrati opět k Vám, abych s Vámi pohovořiti enohl (jestli po svatodušních svátcích brzo nepřijedete).

Váš

nejupřímnější

Václav Křesýnský. Nad Ohří dne 28. května 1830.

Pište mi něco potěšitedlného strany literatury.

11..

Milý Příteli!

Dle žádosti Vaší příležitě posilám 2. modlitební knihy, totiž: I. Vaši choti nejmilejší a II. národ. Museum. Jest mi ale velmi líto: že je nemohu čistě svázané poslati nebo knihaře nižádného při ruce nemám; pročež je na outraty moje dejte svázati a co budou státi, ochotně zapraví

Váš přímý Nad Ohří 28. června 1830. Václav Křesýnský.

Národnímu Museum posílám památní peníz Rudolfa II. atd. a Mravná naučení na všecky neděle atd. od Leopolda Fabritia z tovaryšstva Ježíšova in folio v Praze r. 1763.

Jest mi líto: že tak málo na svůj spis Kolár sebral. Já jsem zavdal na onen spis u P. Jungmanna skrze Valtra a budu hledět předplatitele vyzískat.

Legenda o sv. Václavu se mi líbí atd. Drahomiř byla tak horlivá jako Lidmila. Drahomiř byla od strany pohanské a Lidmila od strany křesťanské chválena. Drahomíru učinilo křesťanstvo ukrutnou atd.

12. Milý Příteli!

Příležitě Museum odesílám český spis pod názvem »Křesťanské víry hlav. článků gruntové« atd. r. 1784, a jeden stříbrný peníz švej-carský od r. 1815. Při tóra Vám s poděkováním mazurek odesílám, a prosím, aby jste mi touto příležitostí darovaný spisek v Petrově tištěný strany S. Václava a Drahomíře s popsáním Petrohradu, který jste mi zapůjčiti ráčil, poslal, protože všecky učírny slovanské od počátku až do nynějšího věku s knihovnami spisuji. Znáte-li a máte-li toho obsahu při ruce dobrý spis, kteréhož bych použiti mohl, dohoďte ho

Vašemu

starému příteli Dne 15. srpna 1830. Václ. Křesínskému.


Předchozí   Následující