Předchozí 0054 Následující
str. 44

9. Nejmilejší Příteli!

Kdy Vás mé oko v Křesejně spatří? Kdy budu moci říci: že jsme ducha slovenského v zříceninách Klapských, Košalovských, Milešovských nad Ohrou a Labem spolu hledali? Nyní máme v květnu nejkrásnější a nejzdravější čas Pište, kdy míníte přijíti? Já slyším, že jsme nejvyššího dobrodince Slovanského p. t. Pana hraběte ze Šternberga a Mat. Sichru stratili? Můj Bože! ze všech stran jen zármutek slyším! — Já myslím, aby raději zlí duchové němí mřeli a každý vlastenec věčně žil a 100 jiných po sobě pozůstavil — tak smýšlí

Dáno na Křesejně Váš nejupřímější

d. 2. května 1830. a nejvgrnější Václav Krolmus.

Slav. Museum posilám Život Sv. Jana Nepom. spis český atd. v Brně vydaný r. 1722. Při tom stříbrný památný peníz Gis. Leopolda II., když byl v Praze korunován 1. P. 1791.

Račte příležitě podati přiložený list pt. Pánu Vávrovi. Pravé vlastence za mne polibte a pozdravte.

10. Drahocenný Příteli!

Na své pouti předešlé, kterouž jsem v květnu v okolí Libocho-vickém v Středohoří s vikářem Dláškovským strany českoslovanského jazyka konal, a strany (y) s učiteli hovořil, tou příležitostí jsem památ-nosti následující sesbíral, totiž:

Od pt. Veleb, pána Jos. Sáry, vikáře Teplického z Lib»vsi, měděný peníz pod názvem: »Gerechtigkeit ist ehrenwert« atd. Od pt. veleb, pána Ant. Kinzla, vikáře Dláškovického, stříbrnou minci Ferdinanda lího. od r. 1625 atd.

Od Veleb. P. Frant. Rusta, faráře v Hochpetschu, stříbrný groš míšeňský s nápisem »Grossus March. Misnensis« atd.

Od veleb. P. Ant. Houdy, lokalisty ve Velemilu, totiž: 1. Metalový peníz Ludvíka XVI. krále franc. r. 1792. 2. Postříbřený sedmík 1802 atd. 3- Měděný vídenský 1809 atd. 4. dto 4 Píenige 1808. 5. dto šestý krejcar 1800. 6. dto krejcar 1761. 7. dto dto 1759. 8. dto 1/i krejcar 1781.

Od veleb. Pana Ignáce Horníka, faráře na Kozlu, latinský rukopis atd., v němž Matěj Nezbeda do stavu panského povýšen byl.

Od Jos. Leníka, školního pomocníka z Křesejna nad Ohří, halíř r. 1768.


Předchozí   Následující