Předchozí 0053 Následující
str. 43

Tak, jak jsem z listu Pospíšilova poznal, tak se mému modlitebnímu spisu dobře nevede. Počalo se stavěti a nedostavělo se pro nedostatek papíru, aneb bude něco jiného příčinou. Dojista nevím. Já jsem se vším nápomocen, co mého možného jest. Šťastně slav. censuru prošel. Jsa tomu povděčen, a nyní, jak se mi to zdá, chce naň i p. Pospíšil pilovati, kteréž právo jsem jemu neudělil, nébrž jen Vaší laskavosti jako velmi vzdělanému Slovanu. Pročež Vás vřele prosím . . . račte nad ní bdíti; nebo ona dosti prostých myšlínek do sebe má; není zapotřebí plevy do ní trousiti, alebrž raději jádra víti. Snad se mu nelíbí, že není podle kopyta robena. Až přijedu do Prahy, tedy kousavě jak Spanielským In-quisitorem rokovati budu, však ale přece Ho jako horlivého Čecha mi-luju, tak i

Váš

upřímný a věrný přítel V. Grolmus.

Pozdravte a polibte všecky upřímné věrné a horlivé vlastence s Vaší milou chotí.

8. Milovaný Příteli!

Opět jsem v Mnichově své 4 díly kázání od Karla Kuhna kněze církevního v Praze 1780. tiskem vydaná nalezl, kteráž Našemu Národnímu Museum ochotně s památním penízem Ludvíka 16., krále Franckého atd., zasílám.

Na své předešlé pouti, kterouž jsem do Mladého Boleslava nad Iserou, do Kosmonos a do Krkonoše za příčinou rozšíření literatury a jazyka slovanského konal, abych z chrámu Páně Mladoboleslavského a Kosmanovského ďábelství němé vymetl, kteréž již Marek, Vetešník, Vladyka, Schauer sobotecký děkan s Mladoboleslavským vymítal, Bohu •díky! ano již jen po slovansku v chrámě P. hovoří. — obdržel jsem od velebného P. Františka Slaniny, faráře na Citově (Žitově) pod Mělníkem 2 památ. peníze, totiž Pia VII. a Přichovského, arcibiskupa pražského, kteréž Museum skrze mne posílá.

Zahradníka jste mohl poukázati na mne strany starobylých spisů. On jest muž výborný vzdělaného ducha i srdce. Jen někdy jest vrtkavý, při tom ale pilný. On byl více k němčině nežli k matéřčině nakloněn za příčinou, že se mu neposvolilo jeho exhorty vydati. Nyní ale převrácený píše v jazyku českém. — P. T. Pana Vinařického líbám. Jsem z toho potěšen, že té professury jotické v semništi Pražském došel; nebo v brzském čase (y) Nejedlého pohřbíme.

Srdečně Vás s ostatními vlastenci líbá Váš věrný

Při Ohři dne 14. února Václav Grolmus-Křesejnský.

1830.


Předchozí   Následující