Předchozí 0076 Následující
str. 66

25. klocek = klacek.

26. konár = silnější větev uražená (Sry. konáry trčá.)

27. zlomoviny: nalámané, suché větve ku lopení se hodící.

28. oklesniti = větve od stromu utnouti; ze tnut = stát strom a p.

29. str žeň =r sukovité místo (hustě rostlé) uprostřed dřeva a »duše«. Obyčejně se tato vnitřní část dřeva od okolního, pozdějšího a řidšího dřeva sama odtrhne.

30. hun ty — velké kusy pálivého dřeva, které se velmi těžko štípati dají (jsou totiž z pařeza neb ze slarých, mozolovitých bukťh.

31. drinky =: na tenká prkýnka rozštípána dřevo, kterým se buďto střechy (na místě šindela) kryly neb ploty sestrojovaly.

32. klané drva = rozštípána dříví pálivé.

33. světidlo := zvláštním hoblíkem odříznutá tříska suchého bukového dříví ku svítění. Toto světidlo se strčí do nějaké skuliny (špary) ve dřevěné stěně neb do zvláštních držáků s pérem neb závažím opatřených: stojan na světidla.

Rozprávočky na Uclerinej v Novohradské] stolici.

Podává Julius Bodnár.

1. Ako povstal hmyz?

Ked Noe robil koráb, nesměl nikomu povedať, že načo mu to bude, lebo mu to bolo zakázané od Hospodina, ináče by ho ani nebol dokončil. Ale had Noeho ženu ustavičně navádzal, aby mu povedala, že načo bude jej mužovi koráb. Spytala sa ho teda a Noe jej to prezradil, kdežto mal ešte jednu dieru dohotovit na spodku korábu. Poneváč sa prehrešil proti příkazu Božímu, tú dieru už potom nemohol dokončit a voda sa už len tak liala s niebes. Noe sa na to poradil s hadom, že čo má robiť? Had prislubil pomoee, jestliže by mu dal Noe človečiu krv cicať. Noe musel na to chtiac-nechtiac i přistát a had zapchal dieru s chvostom. Po potopě Noe sa chcel hada sprostiť a proto šiel so svojími synmi a nevěstami na dřevo, z ktorého hodnú hrbu nanosili. Keď boli s tym hotoví, podpálili hrbu dřeva a hada do ohňa strčili, tak že shořel. Z jeho- popola povstal hmyz, zvláště vši a blchy.

2. Akil kozu mal z prvu člověk?

Prvý člověk, keď ho Pán Boh stvořil, mal na celom tělu takú kozu, yko sú nechty. Ale neskoršie sa to nepozdalo P. Bohu, ked i bez toho může člověk byť i stiahol mu ju; aby mu však na pamiatku bolo, akú mal kedysi kožut nechal mu na konci prstov po kúsku — to sú nechty.


Předchozí   Následující