Předchozí 0077 Následující
str. 67

Rozprávečky z Bošáckej doliny.

PodávávA@Joz. L. Holuby.

1. Hádka, v keréj nenie ani slovka pravdy.

Keď sotn mal 60 rokov, bol som výběh,1) a pásel som stádo ko-márov; ale sa mi rozutekali až do neba. Já som sa najjédzil,2) všetkých sora pobil, a z ich koscí3) narobil som drevenného rádu.4) Aj ten som předal, skupil som pol merice otrub; z tych som uplétel provaz a spuscil som sa dole; ale mi ho nečahalo, a já som odpadél s vysoká, a tak som sa zaryl do země, že som mosel utekať domom pře motyku: a tak som sa vykopal.

2. Slovák forman a Čech pri Holomúci.

Slovák forman vézel továr do Holomúca. Nedaleko Holomúca dohonil formana Čecha, kerý stál na hradskej5) a cosi velice na svojej fóre obzieral. Keď došel Slovák až k němu, opýtal sa ho Čech: »Zlatej pane! Nenašel ste na silnici prkénko a koště?« Slovák mu odpovedal: »Ba věru som našel tot desku a metlu.« »O, to není ono,« povedal Čech, »jděte s Pánem Bohem!« pošíbal koně a Slováka odbehél.

3. Brezovák s těsnými čižmami.

Brezovák6) si kupil nové čižmy; ale mu boly těsné a malé. »Zeno!« rékel, »daj mylla.«7) Keď mu žena mylla podala, dobré si ním natřel obe bosé nohy, a vrazil ich do čížem, a povedal: »No tož! To sú čižmy na zimu! Do tých sa mí zimy nenaciskne:8) lebo sú jako na moje nohy uláté.«

4. Slimák.

Slimák tri dni lézel cez plot, a potom odpadél a povedal: »Predca je to pravda: že náhlá robota za ništ nestojí!«


1) Šuhaj odrostlý J) najedoval = nazlostil. 3) kostí. ') náčiní. s) silnice. 6) Obyvatel brezovský. Březová pod Lopeníkem, u samé hranice uherské, vystavěna byla okolo r. 1600. ') mýdla. 8) nenatiskne, ncnatlačí. — Tyto a jiné rozprávky vyprávěl mi Adam Ochodnický, kopaničář Bošácký, asi -lOroční, hudec na basu, znalý písma.

Předchozí   Následující